A CNN szerint a szaúdiak készek bevallani, hogy egy félresikerült konzulátusi kihallgatáson meggyilkolták az újságírót

2018. október 16., 11:43

Szerző:

Rijádba látogatott az amerikai külügyiminiszter, Mike Pompeo, hogy személyesen találkozzon Mohamed bin Szalmán koronaherceggel és megvitassák az újságíró, Dzsamál Hasogdzsi eltűnését.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.

Hasogdzsi még október másodikán ment be Szaúd Arábia isztambuli konzulátusára, az erről készült felvételek már az interneten is elérhetőek. A férfit többé nem látták, távozásáról sincs felvétel. Állítólag azért ment be a konzulátusra, hogy papírokat intézzen ahhoz, hogy feleségül vehesse török menyasszonyát.

A CNN szerint a szaúdi vezetés arra készül, hogy bevallja, egy balul elsült kihallgatás során gyilkolták meg az újságírót. A férfi családja nemzetközi vizsgálatot követel.

Tegnap Rijád engedélyt adott a török hatóságoknak, hogy átkutassák az isztambuli konzulátusukat. A szaúdiak először múlt héten engedték volna be a törököket, aztán mégis egy kis türelmi időt kértek, ami miatt Ankara a nyomozás hátráltatásával vádolta a szaúdiakat.

A Washington Post írt korábban arról, hogy hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy meggyilkolták Hasogdzsit. A lap szerint a hangfelvétel különösen kegyetlen és erős bizonyíték arra, hogy egy Isztambulba vezérelt szaúdi csoport meggyilkolta Hasogdzsit. – Hallható, ahogy kihallgatják, megkínozzák, majd megölik. Minden hallható – mondta a névtelenséget kérő forrás a Postnak.