A CDU és a CSU nem ad ajánlást az EP-képviselőinek, hogyan szavazzanak a Sargentini-jelentésről

2018. szeptember 7. 19:35 - szerző: 168 Óra/MTI

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nem ad ajánlást európai parlamenti (EP-) képviselőinek arra, hogy miként szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről - jelezték pénteken Berlinben a pártszövetség német szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának vezetői.

A CDU/CSU-frakció vezetőségének kétnapos tanácskozását záró tájékoztatón Volker Kauder frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem ad ajánlást az EP-képviselőknek.

Alexander Dobrindt, a frakció CSU-s tagjainak vezetője azt mondta, nem kíván ajánlást megfogalmazni az EP-ben politizáló kollégáknak, így csak tanácsolni tudja, fontolják meg, hogy nem egy akármilyen országról van szó, hanem Németország egyik legszorosabb szomszédjáról. Hozzátette, bárki szabadon megítélheti a Magyarországon zajló folyamatokat, de visszafogottságra van szükség, és annak belátására, hogy Magyarország demokratikus ország, amellyel szemben nem szabad felemelt mutatóujjal fenyegetőzni.