A britek kitiltották a légterükből az összes Boeing 737 MAX-ot, amilyen a szerencsétlenül járt etióp gép is volt

2019. március 12., 17:32

Szerző:

Minden Boeing 737 MAX típusú géppel üzemelő kereskedelmi járatot kitiltottak a Nagy-Britanniai hatóságok a légterükből - írja a CNN.

Múlt vasárnap zuhant le az Ethiopian Airlines Nairobiba tartó járata, amely szintén egy Boeing 737 MAX volt, innen az óvintézkedés.

A tiltás nem csak az érkező és induló járatokat érinti, hanem a brit légtérre is vonatkozik, azaz nem léphetnek be átutazó gépek sem. Szintén ma tiltotta be Szingapúr, Ausztrália, Malajzia és Omán a Boeing 737 MAX-szal üzemeltetett járatok érkezését és indulását egészen addig, amíg a tragédia okára, a gép esetleges hibájára fény nem derül.

A szerencsétlenül járt etióp gép katasztrófájának pontos okát egyelőre nem lehet tudni, annyi bizonyos, hogy a személyzet technikai hibát jelentett pár perccel a felszállás után, és vissza akartak fordulni, ami nem sikerült. Hat perccel felszállás után a földbe csapódtak, 157 ember vesztette életét.

Ez hat hónapon belül már a második eset volt, hogy a Boeing vadonatúj géptípusa meghibásodott és le is zuhant. A Lion Air Boeing 737 MAX 8-as típusú gépe tavaly októberben zuhant a Jáva tengerbe nem sokkal felszállás után, 189 ember halt meg.

Az Ethiopian Airlines, Aeromexico, Cayman Airways, Comair, Eastar Jet, a Norvegian Airlines és az Aerolíneas Argentinas is felfüggesztette a modell használatát a vizsgálat végéig, de a legnagyobb a legnagyobb Boeing-flottája kínai China Airnek van, amely a légitársaságok között elsőként ejtette a típust.