80 korbácsütést kapott, mert 2006-ban ivott némi szeszt egy lakodalomban

2018. július 12. 15:28 - szerző: 168 Óra

A sajtóban csak M. R.-ként emlegetett férfit a helyi tradícióknak megfelelően, tehát az utcán, egy fához kötve, a járókelők szeme láttára büntették meg:

Fotó: Amnesty International

Ez az elintézési mód mindennapos arrafelé, az eset mégis különös, ugyanis a fiatalamber az iráni naptár szerinti 1385. évben, vagyis 2006 márciusa és 2007 márciusa között ítélték nyolcvan korbácsütésre alkoholfogyasztásért.

„Az eset körülményei teljes mértékben megrázóak, és újabb bizonyítékául szolgálnak az iráni hatóságok hibbant prioritásairól. Az életkorától függetlenül senkit sem szabadna megkorbácsolni. Az, hogy egy gyerek ellen indítottak eljárást alkoholfogyasztásért, és ítélték 80 korbácsütésre, teljes mértékben hihetetlen" – írta a történtekről az Amnesty International.

Egy helyi szervezet, a Fiatal Újságírók Klubjának honlapja szerint M. R. egy lakodalomban ivott alkoholt, ahol a résztvevők között vita robbant ki, melynek során egy 17 éves fiút megöltek. De M. R.-t senki sem vádolta azzal, hogy köze lett volna a gyilkossághoz – írja a BBC és az Amnesty International nyomán a 444.