300 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából

2018. november 13., 07:05

Szerző:

Egy ember meghalt Izraelben a Gázai övezetből indított rakétatámadásokban – közölte keddre virradóra a Háárec című izraeli napilap. Legalább 300 rakétát lőttek ki Izraelre, ezek közül 60-at megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer.

Az újság azt írja, hogy egy 40 év körüli férfi halt meg hétfő este a dél-izraeli Askelónban, saját házában, amelybe becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak.

A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők megsebesültek, állapotuk válságos.

A reggeli tájékoztatás szerint már 370 rakétát lőttek kik Gázából, Izrael válaszul mintegy százötven csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet célpontjaira.

Az izraeli mentőszolgálat keddre virradóra Twitter-üzenetében közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott. Palesztin részről három halottja és 15 sebesültje van a fegyveres konfliktusnak, leszámítva azt a hét palesztint, akit izraeli kommandósok öltek meg a vasárnap éjszakai gázai bevetésükön, és amely miatt másnap fellángolt a fegyveres viszály az izraeli hadsereg és gázai palesztin fegyveres csoportok között.

Az al-Majadín pánarab hírtelevízió értesülései szerint a kommandós akció során Izrael a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok második számú parancsnokára, Marván Íszára vadászott. Ísza az izraeli hatóságok körözési listájának élén áll. Ő a brigádok hierarchiájában a második Mohammed Dejf után, aki ellen az elmúlt években Izrael több merényletet hajtott végre.

Az akció keretében az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak. Az izraeli gépek leromboltak egy szállodát, amely a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve, illetve a Hamász tévéjének székházát is.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.