Két embert öltek meg két év alatt, összesen 32-szer támadtak emberre az erdélyi medvék

2019. április 15., 16:23

Szerző:

Két embert öltek meg és összesen 32 alkalommal támadtak emberre a medvék az elmúlt két évben Romániában – közölte a környezetvédelmi minisztérium a hivatalos statisztikákat a G4Media.ro hírportál kérdésére – írja a kolozsvári Főtér.

A környezetvédelmi tárca statisztikái szerint 5960 és 6620 közötti számú medve élhet az országban, csakhogy ezek az adatok 2013-asok, és azóta nem történt újabb összesítés. A friss becslések szerint ma 7500-8000 medve lehet Romániában.

A hatóságok elismerik, hogy a medvék rengeteg gondot okoznak, amit megpróbálnak megoldani, csakhogy konkrétum nem nagyon szerepel a terveik között. Az egyetlen, emberek biztonságát szolgáló intézkedés legutóbb 2017-ben született, amikor a környezetvédelmi tárca rendeletet adott ki, amely szerint ki lehet lőni 140 medvét és 97 farkast.

Nem játék
Fotó: pexels.com

A zöldek szerint inkább külföldre kellene exportálni a medvéket, és ebből anyagi haszna is származna az államnak – írja a lap.

Legutóbb a Hargita megyei Kőrispatakon ölt embert a medve. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az ittas áldozat maga ment a bocsos anyaállat rejtekhelyéhez, amelyet botokkal is megdobált.