Zuhanás: hat helyett csak két EP-képviselői helyre számíthatnak Orbán határon túli szövetségesei

2019. május 10. 11:20 - szerző: Unyatyinszki György

Egyetlen magyar képviselő sem szerez várhatóan mandátumot Szlovákiában a májusi európai parlamenti választáson, valamint Romániából is várhatóan csupán egy magyar képviselőt tud Brüsszelbe juttatni a határon túli magyar tömörülés.

Orbán Viktor így számos szövetségest bukhat az Európai Néppárton belül, azaz zsarolási potenciálja is kisebb lesz

– számol az Eurológus a legfrissebb közvélemény-kutatások adatai alapján.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
Fotó: MTI/Veres Nándor

Szlovákiában eddig két magyar képviselőt adott az európai parlamentbe, az egyik az Orbánnal nyílt szövetségben álló Magyar Közösség Pártja, amely a legfrissebb mérések szerint idén nem számíthat elegendő szavazatra. A Most-Híd képviseletében eddig Nagy József volt tagja az EP-nek, azonban a párt egyre nagyobb kritikusa az Orbán-rendszernek. A várakozások szerint a Most-Híd sem lépi át a parlamenti küszöböt.

Romániában az RMDSZ jelenleg két képviselőt ad, ám erősen kétséges, hogy az öt évvel korábbi eredményt meg tudják ismételni. Vélhetően csak egy képviselőt tudnak küldeni, amennyiben a várakozások szerint elérik a küszöb feletti 5,1 százalékot. Ez nagyon szoros így is, tehát könnyen lehet, hogy az RMDSZ képviselő nélkül marad.

Tőkés László ugyan erdélyi politikus, de legutóbb a Fidesz listáján jutott az EP-be, idén viszont semelyik listán nem szerepel.

Szlovéniában a magyar kormánnyal szövetséges Szlovén Demokrata Párt (SDS)  és a laza szövetséges Szlovén Néppárt (SNS) közös listát állít. Az SDS korábban három képviselőt adott, ám a koalíció miatt csupán egy befutójuk lehet, csakúgy mint az SNS-nek.

A Fidesz azzal fenyegeti az Európai Néppártot, hogy amennyiben nem fogadják el bevándorlásellenes politikájukat, kilépnek a frakcióból a választásokat követően. Ez 12-15 képviselői helyet jelentene, ami ugyan érzékeny, de könnyen lehet, hogy elviselhető veszteség a Néppártnak. Azonban Orbán a szövetségeseinek távozására is épít, ami már alkuba is kényszerítheti a választási eredményektől függően a Néppártot, ha többséget szeretne biztosítani Manfred Weber néppárti csúcsjelölt megválasztásához.