Zsidai Roy nyit két vendéglátóhelyet az MNB-alapítvány budavári felújított épületében

2018. szeptember 19., 21:08

Szerző:

Több évnyi titkolózás után végre kiderült, milyen funkciót szánt a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADA a gigantikus pénzekből renovált és átalakított régi budai városházának. A 4 milliárd forint körüli összegből felújított épület Zsidai Zoltán Roy üzlethálózatának biztosít két újabb üzlethelyiséget a Budai Vár közepén – írja a 24.hu.

A két vendéglátóhely, a Bistro 1786 étterem és a Mokka Cafe&Deli kávézó a napokban már fel is került a cég honlapján a Zsidai-üzletek listájára is. Az étterem az Úri utca felőli részen, a kávézó pedig a Mátyás templomhoz közeli részen található. 

A szomszédos házak lakói már a milliárdos beruházás indulásakor aggodalmukat fejezték ki, hogy a fejlesztési szándékokból végül a vendéglátás lesz domináns az épületben. Attól tartottak, hogy a zajok és a konyhai szagok jelentősen csökkenteni fogják a szomszédos épület lakásainak értékét.

A PADA 2018 elején azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az oktatásé lesz a főszerep, az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd.

Az akkori hivatalos verzió szerint a felső szinten előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kapnak helyet, a földszinten és a pincében könyvesbolt, kiállítótér működik majd. A tervezett étteremről alig esett szó a februári közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank most péntekre hirdette meg az „új tudományos szellemi központ” megnyitóját, amelyen Matolcsy György MNB-elnök mellett Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere is részt vesz. Zsidaiék azonban már az ünnepség előtti napokban megindították a vendéglátóhelyek működését.

A vendéglátóegységek működése azért is furcsa, mert a szomszédos ház megtámadta az épület használatbavételi engedélyét. A PADA-nak a fellebbezés elbírálásáig mindenképp várnia kellett volna a használatbavétellel.

Zsidai Roynak nem ez az egyetlen sikeres akciója az I. kerületben. Ingyenes parkolást intézett luxuséttermeinek az önkormányzat, éttermeit nagyon jó áron bérelheti a Várban, az önkormányzattól pedig potom pénzekért bérelt ingatlanokat borzasztó drágán értékesíti tovább az üzletember.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.