Zöldre vált a város

2019. május 16., 09:30

Szerző:

Az úgynevezett Zöld Város Program alapvetően formálja át Szeged közterületeit, az eddiginél is zöldebbé varázsolva a Tisza-parti települést. A fejlesztések sorában jelenleg legintenzívebben a megyeszékhely legöregebb lakótelepének, az Odessza városrésznek a teljes rekonstrukciója zajlik. Ennek keretében átalakítják a Maróczy Géza teret, ami azt jelenti, hogy a közterület új térburkolatot kap, akadálymentesítik, valamint kialakítanak egy sakkjátszóteret, egy napórát, továbbá megépül egy automata öntözőhálózat is. A beruházás részeként a drogcentrum mögött felújítanak egy sportpályát, a Korondi utcában pedig egy helytörténeti tanösvény lesz.

Fotó: Merész Márton

Az Odessza teljes rekonstrukciója (940 millió forint) is része annak a Zöld Város Programnak, amely összesen több milliárd forintos beruházást jelent a különböző városnegyedekben. Az Odesszában még zajlanak a munkálatok. A városrész közterületei újjászületnek, az eddiginél zöldebbek és élhetőbbek lesznek. A kivitelező a városnegyedet tíz akcióterületre osztotta fel, hogy a munkálatokkal folyamatosan haladhasson. Az egykori kis piac helyén kellemes közösségi teret alakítanak ki sok fával, bokorral, ivókúttal, és bővülnek az árusítóhelyek is. A Szolgáltató sor valódi sétánnyá alakul. A városrészben új járdák és gyalogátkelőhelyek épülnek, valamint akadálymentesítik a buszmegállókat, lesznek új kerékpártárolók, és korszerűsítik a közvilágítást is.

A Zöld Város Program másik akcióterülete, a Liget közpark már megújult, a több mint egymilliárdos projekthez az unió 990 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Ennek keretében felújították az Újszegedi Szabadtéri Színpadot, korszerűsítették a közvilágítást, új köztéri bútorokat helyeztek ki, új burkolatot kaptak a parkolók, a járdák, új parki sétányokat, valamint kétsávos kerékpárutat építettek. A Zöld Város Program érinti Belső-Tarjánt és a belvárost is. Belső-Tarján 1,031 milliárd forintból szépül meg, döntően szintén uniós forrásból. Ebből a pénzből megújulnak többek között a Piroska téri és Erős János utcai játszóterek zöldfelületei, a Csongor és a Tünde tér közterei és csobogói, és helyreállítják a József Attila sugárút zöldterületeit is. A Retek utcában és a Budapesti körútnál két új kutyafuttatót alakítanak ki, felújítják a Pósz Jenő utcai kis játszóteret és sportpályát, az Építő és Hajlat utcai sport- és játékelemeket, valamint egy gyermek-KRESZ-pályát rendeznek be. Ugyancsak a szabadidő aktív eltöltése érdekében közösségi kerteket alakítanak ki a Dandár és a Debreceni utcában, valamint a Táltos iskola mellett. A Máltai játszótér és sportcentrum szintén megújul, a Retek utcában pedig a környező üzletek kínálatát kiegészítő termékeket forgalmazó helyi kis piacot építenek ki.

Fotó: Merész Márton

A belváros zöldterületei több mint egymilliárd forint uniós és önkormányzati forrásból újulnak meg. A belvárosi projekt keretében az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat érintő beavatkozások eredményeként nemcsak a már meglévő zöldterületek kapnak új arculatot, de vadonatúj zöldfelületeket is kialakítanak. A Stefánia területén szabadtéri fitneszeszközöket telepítenek, megújulnak a játszóterek, a Roosevelt téren pedig egy akadálymentes játszótérrészt építenek. A belvárosban található Szeged történelmének számos építészeti öröksége, ezek bemutatására egy tanösvény készül. A Móra parkban lévő szökőkút rekonstrukciójával egy energiahatékony és fenntartható módon üzemeltethető turistalátványosság jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a tér többfunkcióssá: rekreációs pihenőtérré vagy rendezvénytérré váljon.

A város az uniós projektek mellett saját forrásból is valósít meg köztéri rekonstrukciókat, megújulnak az adott tér zöldfelületei és sétányai, javulnak a közlekedési kapcsolatai, valamint a meglévő játszótereket is bővítik. Tavaly készült el a Klapka tér, jelenleg a Kolozsvári tér rekonstrukciója zajlik. Hamarosan indul a kivitelezés az újszegedi Víztorony téren, valamint most készítik elő a Glattfelder tér, a Szent György tér és a szőregi Hősök terének, valamint Gyálarét főterének rekonstrukciós projektjét is.

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk május 26-i Szeged-mellékletének a része.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.