A berlini magyar nagykövet a német köztévénél reklamált a magyar menekültválságról szóló film miatt

2019. szeptember 8., 11:54

Szerző:

Hivatalos levélben tiltakozik Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF-en szerdán bemutatott, "A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek" című dokumentumfilm miatt - írja az Index.

A film a 2015-ös menekültválság magyarországi történéseit mutatja be a Keleti pályaudvartól Angela Merkel dolgozószobájáig. A berlini magyar nagykövet a ZDF intendánsának írt nyílt levelében amiatt tiltakozik, mert szerinte a film valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda Magyarországgal és Orbán Viktorral szemben.

EU10 - Felzárkóztunk vagy lemaradtunk? címmel konferencia Bud Györkös Péter
Fotó: Soós Lajos

A levélről először hírt adó Azonnali kiemeli, hogy Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna a migrációs válság kiindulópontja, holott több, mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától.

A német közszolgálati tévé azóta már reagált is a tiltakozásra: biztosak benne, hogy a dokumentumfilmben úgy mutatták be az eseményeket, ahogyan azok tényleg megtörténtek.

Györkös nyílt levele itt olvasható, a ZDF dokumentumfilmjét pedig itt lehet megnézni, de mindkettőt németül.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.