Zátonyra futott egy román teherhajó Esztergomnál a Dunán, két hete vesztegel - Videón a szerencsétlenül járt uszály

2019. január 29., 20:50

Szerző:

Zátonyra futott két hete egy román felségjelzésű hajó Esztergom közelében a Dunán – tudósított az RTL Klub Híradója. A teherhajó még január 17-én feneklett meg az esztergomi Helemba-sziget közelében egy zátonyon, miután valamiért letért a hajózási útvonalról.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a hajó egy bóját még rendben megkerült, majd a következő bója előtt teljesen letért a hajóútról és fennakadt a zátonyon. Egyelőre nem tudni, hogy miért tért le a hajó az útról, lehet, hogy elaludt a kapitány, de egyes értesülések szerint uszadékfának néztek egy bóját.

A hajótest nem sérült meg, és a hajónak rakománya sem volt, a legénység viszont azóta is a hajón tartózkodik, a román tulajdonos csónakkal vitt nekik ellátmányt. A hajót egyelőre nem lehet elmozdítani, arra várnak, hogy a vízszint emelkedjen. A Duna egyelőre azonban apad, eredetileg a zátony is víz alatt volt.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.