Zászlót bontott Szegeden a Toroczkai-féle Nemzeti Légió, de az ellene tüntetők sokkal többen voltak

2019. június 1. 20:07 - szerző: 168 Óra/MTI

Szombat délután Szegeden zászlót bontott a Mi Hazánk Mozgalom által útnak indított Nemzeti Légió. Dorogi György, a Nemzeti Légió nemzetvédelmi tagozatának vezetője közölte: elindítják azt a jogi folyamatot, amely a szervezet bejegyzéséhez szükséges. Egykor a Magyar Gárda alapításában is résztvevő politikus közölte, a tervek szerint a szervezet július végén kezdi meg működését. A tagozatvezető mintegy százfős hallgatóság előtt elmondta, a hivatalos megalakulás feltételéül szabta, hogy a csatlakozásukat előzetesen jelzők létszáma elérje a szükséges nagyságot. Mint mondta, ez meg is történt, de azt nem közölte, mekkora ez a létszám.

A Nemzeti Légió első feladata a felkészülés lesz Trianon százéves évfordulójára. Ennek egyik elemeként a tagok és szimpatizánsok bejárják a történelmi Magyarország mintegy 8 ezer kilométeres határát

- tudatta Dorogi György, aki a Mi Hazánk Csongrád megyei elnöki posztját is betölti.

A Horthy Miklós Nemzeti Hadserege megalakulásának 100. évfordulójára időzített rendezvényen bemutatták a szervezet formaruháit, a nemzetvédelmi tagozat zöld nadrágot és fekete pólót, a testőrség tagjai pedig terepszínű öltözetet viselnek majd. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke úgy fogalmazott, van létjogosultsága a Nemzeti Légiónak, ahogy valamennyi magyar önszerveződésnek. A pártelnök szerint jelenleg az országban hasonló káosz uralkodik, mint a Nemzeti Hadsereg megalakulása idején.

A Nemzeti Légió zászlóbontása Szegeden A Nemzeti Légió...
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

A Nemzeti Légió május 22-én Törökszentmiklóson akart debütálni, de ez nem sikerült túl jól.

A Nemzeti Légió bemutatkozását két, egymáshoz közel megszervezett tiltakozó demonstráció is kísérte. Az ellentüntetők száma lényegesen meghaladta a Nemzeti Légió rendezvényén jelenlévőkét. A demonstrációkon több ellenzéki politikus is fölszólalt, köztük Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő, aki jelezte:  amennyiben valóban bejegyzik a Nemzeti Légiót, jogi lépéseket tesznek. Ennek van is alapja, portálunk írta meg, hogy a Nemzeti Légió játszi könnyedséggel a betiltott Magyar Gárda sorsára juthat közösség elleni izgatás miatt, a Btk. pedig egyértelműen fogalmaz, egy szervezet sem keltheti azt a látszatot, hogy önkényesen lép fel a bűnözés ellen.

A Nemzeti Légió zászlóbontása Szegeden - Ellendemonstráci? és az ellentüntetők
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán