Mindszenty József Múzeum épül Zalaegerszegen 8,3 milliárdért, Semjén Zsolt már le is rakta az alapkövet

2020. július 2. 21:05 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.

A Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébánosnak emléket állító, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző múzeum alapkőletételén a politikus kijelentette: a hercegprímás a keresztény realizmus alapján mondott ellent a nemzetiszocializmusnak és az osztályszocializmusnak.

Személye annak szimbóluma, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényege szerint egyforma: ember- és istenellenes - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Letették a zalaegerszegi Mindszentyneum alapkövét
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A hercegprímás gondolatát, "Állok Istenért, egyházért, hazáért" idézve kifejtette: Mindszenty József életpéldája azt mutatja, hogy "egyszerre vagyunk tagjai az egyháznak és polgárai a hazának".  Kötelességünk, hogy nemzetünk, hazánk sorsáról is gondoskodjunk, foglalkozzunk nemzetünk sorskérdéseivel - fogalmazott Semjén Zsolt.

Rámutatott arra is, hogy Mindszenty József a hitélet erősítése mellett az emberek életéhez kapcsolódó feltételeket is igyekezett megteremteni.

Példáját követi Zalaegerszeg városa: a 21. században zajló építkezések, fejlesztések megnövekedett életlehetőséget adnak az itt élő embereknek - mondta Semjén Zsolt.

Az állami beruházás keretében, 8,3 milliárd forint értékben megvalósuló építkezés várhatóan 2021 októberében fejeződik be.

Az épületszárny alapkövét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. Az ünnepségen köszöntőt mondott Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő.