Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Zajlik az országos közszolgálati sztrájk, a pedagógusoknak azonban megtiltották munkabeszüntetést

2019. március 14. 11:20 - szerző: 168 Óra/MTI

Országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett csütörtöki sztrájkban - közölte az érdekképviselet elnöke, a főváros XV. kerületének önkormányzatánál elindítva a munkabeszüntetést.

A szakszervezet helyszínválasztásának furcsasága, hogy az ellenzék által támogatott, Németh Angéla polgármester által vezetett Rákospalotán a Fidesz nem szavazta meg a XV. kerület költségvetését, emiatt nem lépett életbe az önkormányzat saját anyagi forrásaiból kigazdálkodott, a központilag előírtnál tíz százalékkal nagyobb béremelés a kerületben dolgozó közalkalmazottaknak és kerületi köztisztviselőknek sem.

Az MKKSZ elnöke, Boros Péterné az önkormányzati hivatal apparátusi értekezletén kiemelte, egy társadalom működésének fontos eleme, ha az ország hajtóerejét jelentő dolgozók élnek demokratikus jogaikkal. Hozzátette: fel kívánják hívni a kormányzat figyelmét arra a tarthatatlan helyzetre, hogy 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap.

Boros Péterné (középen), az MKKSZ elnöke
Fotó: Facebook

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az elmúlt időszakban állami forrásból nem, csak a gazdagabb, vagyis nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők jövedelme.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az értekezleten azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, leszalámizzák a munkavállalókat.

A március 14-re meghirdetett, eredetileg széleskörű, országos sztrájként beharangozott munkabeszüntetés az érdekképviseletek szándéka ellenére nem sikerült a legjobban. A sztrájkban három fővárosi kerület, egy megyei jogú város, illetve néhány község vett részt, ráadásul a szociális dolgozók végül nem csatlakoztak a sztrájkhoz, mert az Orbán-kormány megígérte, hogy április 30-ig megteremti a jogalapot, hogy megköttessen a kollektív szerződés a szociális ágazatban, illetve javaslatot nyújt be, hogy kidolgozzák a szociális ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatási programját.

A kisebbik tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás szolidaritási sztrájkkal akart csatlakozni az akcióhoz, azonban az utolsó pillanatban az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központok (KK) megtiltotta a munkabeszüntetést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis jogszerűtlennek tartja a megállapodást a még elégséges szolgáltatásokról, ezért bírósághoz fordult, ugyanis nem lett bejelentve, hogy egyes iskolákban a tanárok hány százaléka vesz majd részt a sztrájkban.