Wiener György: Orbán Viktor alapvető célja a visszalépés az 1944 előtti évekbe

Vannak, akik úgy vélik, Orbán Viktor valójában nem más, mint Ferenc József, Horthy Miklós vagy éppen Kádár János rendszerének a folytatója. Ezt túl egyszerű volna kijelenteni, véli Wiener György politológus, az MTA köztestületének tagja. Azt állítja, a politikusok megítélésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni a történelmi determinációt. Amiben most élünk, az az úgynevezett felülről jött, más szóval passzív forradalom. Engels 1866-os szavait idézi: a nagyon jelentős történelmi változásokat nem mindig az alulról jövő, tömeges megmozdulások váltják ki, gyakran a hatalmon lévők is képesek jelentős társadalmi változásokat elérni.

2019. december 6., 06:37

Szerző:

– A jelenlegi kormányzat szívesen állítja, hogy a 2010-ben megkezdett változásokat az a bizonyos „fülkeforradalom” indította el. Elfogadja ezt?

– Nem mozdultak meg az emberek, az utcán nem tüntettek, nem lőttek. Gramsci kategóriája szerint passzív forradalom zajlott le. E fogalom kidolgozásakor a felülről jövő forradalom elméletéből indult ki, ám a passzív forradalmat restaurációként is értelmezte: a hatalmon lévők egy korábbi rendszer visszaállítására törekednek. Szerintem ez Orbán Viktor egyik alapvető célja. Vissza akar lépni – amennyire ez lehetséges – az 1944 előtti évekbe, a két világháború közötti társadalmi-politikai viszonyok közé. Horthy Miklós sírjánál Lázár János koszorúzásának, Boldog István bejegyzésének, a Mi Hazánk Mozgalom felvonulásának mi más volna a mozgatórugója? Még valamit hozzátennék. A dualizmus volt az utolsó olyan politikai berendezkedés Magyarországon, amelyet annyiban széles körben elfogadtak, hogy a királyság intézményét és a Habsburg-dinasztia létét nem kérdőjelezték meg. A legnagyobb ellenzéki erő, a Függetlenségi Párt, a közös ügyeket támadta, a közös uralkodót nem utasította el. 1918 után ilyen nemzeti minimum kialakítására esély sem volt.

Fotó: A szerző felvétele

– Jól értem, itthon Orbán Viktor nem egyszerűen egy késő-kádári politikai figura, aki az 1990-előtti struktúrát akarja visszahozni?

– Alapvető különbségről van szó. A Kádár-rendszer nem létrehozni akarta a nemzeti burzsoáziát, éppen ellenkezőleg, annak kialakulását akarta megakadályozni. Az államszocialista társadalom politikai rendszereként működött, amely a személytelen állami tulajdonra épült. Orbán rendszere leginkább a Horthy-rendszer politikai szisztémájára hasonlít. Feltűnnek benne a késői dualizmus, Tisza István korának egyes jellemző vonásai. Orbán eszményképe Bethlen és Teleki is, de hívei a haza megmentőjének egyértelműen a kormányzót tekintik.

 

Az interjú teljes változatát a 168 Óra december 5-én megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.