Lezárult a Welsz-iratok vizsgálata, az ügyészség egyetlen érintett politikust talált, Simon Gábort

2020. június 26., 07:16

Szerző:

Befejezte a Welsz-iratok vizsgálatát a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Mindössze egyetlen politikus akadt fel a hálón, Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese – számol be a fejleményről a kormánypárti a Magyar Nemzet, kiemelve

„egyetlen más közszereplő ellen sem indult büntetőeljárás a hamis diplomata-útlevelek, hamis adóigazolások miatt”, 

így aztán „fellélegezhetnek a néhai Welsz Tamástól jó pénzért hamis afrikai diplomata-útleveleket, diplomatarendszámokat, illetve adóigazolásokat vásároló személyek” (mintha az ügyészség nem végzett volna alaéos munkát a kormánylap tálalásában - a szerk.).

Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese az ellene és társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. szeptem
Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A lap által „”politikai kalandornak” nevezett Welsz Tamás neve akkor bukkant fel, amikor 2014-ben Simon Gábort, az MSZP akkori elnökhelyettesét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg, mert több száz millió forintot találtak egy hozzá köthető bécsi bankszámlán. Welszet szintén gyanúsítottként hallgatták ki, miután a nyomozók birtokába jutott egy hamisított bissau-guineai útlevél Derdák Gábor névre kitöltve a politikus adatai­val (a Derdák Simon édesanyjának vezetékneve). Welsz a halála napján rengeteg iratot adott át a nyomozóknak, majd

az őt szállító rendőrautóban meghalt.

A gyanú szerint Simon Gábor a hamis útlevéllel történő bankszámla-nyitáshoz szükséges iratokat saját kezűleg látta el "Gabriel D" névaláírással. Az ügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsította meg a volt képviselőt.

Kovács Katalin, a KNYF helyettes szóvivője a Magyar Nemzettel közölte: a közokirat-hamisítás bűntette miatt indult ügyekben

az ügyészség három személyt érintően megszüntette a nyomozást, míg két fő ellen vádat emelt.

Utóbbi ügyekben az elsőfokú bíróság ítéletet hozott és pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat. A döntések egyike első fokon, míg a másik másodfokon, a vádlott és védője fellebbezését követően emelkedett jogerőre. Az ügy öt gyanúsítottja ellen 2019-ben kezdtek nyomozni, előtte azonban a Welsz-iratok éveken át tartó ellenőrzése során tíz terhelt ellen már vádat emelt a KNYF. A kormánypárti lap hangsúlyozni kívánta, hogy ők nem közszereplők.

Legalábbis csak Simon Gábor esetében merült fel, hogy közszereplő.

A Simon elleni per ősszel folytatódik, első fokon.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.