Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Wachsler Tamás szerint Nagy Imre szobra jó helyre került, kifejezetten jót tett neki, hogy a „szűk” Vértanúk teréről áthelyezték a Jászai Mari térre

2019. november 11. 11:56 - szerző: 168 Óra

A Nagy Imre-szobornak kifejezetten jót tett, hogy áthelyezték a „szűk” Vértanúk teréről a Jászai Mari térre – osztotta meg a Népszavával magánvéleményét a fideszes Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az alkotás szerinte

„tágas, azt érvényesülni engedő térbe” került.

A mártír miniszterelnök szobrát civil szervezetek, ellenzéki pártok és az alkotó, Varga Tamás tiltakozása ellenére 2018 decemberében vitték el a Vértanúk teréről pirkadat előtt, hogy a lehető legkevesebb ember legyen szemtanúja az aktusnak.

 

Új helyén, a Jászai Mari téren avatóünnepség nélkül állították fel. A Vértanúk terén közben rekonstruálták azt a háború után lerombolt emlékművet, amelyet a Horthy-korszakban emeltek a jobboldalon a vörösterrorként áldozatainak tiszteletére. A szoborkompozíciót október végén – egyházi vezetők közreműködésével – Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök leplezte le.

Wachsler Tamás határozottan elégedett az eredménnyel. „A Nemzeti Vértanúk Emlékműve újraállításával évtizedes adósságot törlesztettünk” – nyugtázta. Szerinte „mind a Vértanúk tere, mind a Jászai Mari tér lényegesen kulturáltabb, nagyvonalúbb és rendezettebb – szebb –, mint a beruházás megkezdése előtt volt”. Összegzésként Wachsler közölte:

„a beruházással mindenki jól járt”.

Remekül érvényesül
Fotó: Simon Márk

A vörösterroros szobor felállítását egyébként a parlament csak közvetve hagyta jóvá.

A „Nemzeti Vértanúk Emlékművére felhelyezendő szobrok elkészítésére vonatkozó munkákra” az Országgyűlés Hivatala 123 millió 190 ezer forintról szerződött. A „Nagy Imrét ábrázoló szoborkompozíció – és hozzá tartozó installációs és architekturális elemek – részleges átalakítása, restaurálása és újbóli felállítására 62 millió 947 ezer 550 forintot biztosítottak. A Vértanúk terének átépítése 2,7 milliárd forintba került – összegzett a lap.