Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Vona Gábor nekimenne az álhíreket terjesztő médiának: törvénnyel csökkentené az állami hirdetéseiket

2020. május 20. 19:21 - szerző: 168 Óra

Vona Gábor egykori Jobbik-elnök a Második Reformkor Alapítvány nevében Youtube-videóján mutatta-be új törvényjavaslatát ,,fake-ek és ellensúlyok" címmel, amely az álhíreket terjesztő médiát venné célba. Vonáról a 2018-as választási kampányban számos hamisnak bizonyuló állítást közölt a jobboldali média, amelyek miatt később helyreigazítási pereket nyert.

A javaslat lényege, hogy a médiumok közpénzekből megszerezhető bevételei sávosan csökkennének a jogerősen elvesztett sajtó helyreigazítási, jó hírnév megsértése miatti és rágalmazási perek függvényében. A különféle ítéletekért büntetőpontok járnának, amelyek száma meghatározná az elnyerhető közpénz maximumát.

"A javaslat nem a véleménynyilvánítást kívánja korlátozni, hanem az igazolt hazugságokat. Nem oldja meg önmagában a problémát, de az első lépést megteheti. Felszámolhatja azt a folyamatot, hogy az embereket a saját pénzükből, adóforintjaikból csapják be" - mondta Vona Gábor, aki szerint a javaslat aktualitását a fake news világméretű pusztítása, és az ezzel kapcsolatos hazai viták és álságos kezelési módszerek adják.