Vizsgálóbizottság felállítását és a törvényvényes rend hatósági visszaállítását követeli a parlamenti ellenzék

2018. december 17., 13:39

Szerző:

A parlamenti ellenzéki pártok képviselői részt vettek a házbizottság ülésén az Országgyűlésben, ahol a Fidesz-KDNP-s többség jóváhagyta a jelen nem lévő Kövér László büntetéseit, amelyeket még a múlt keddi parlamenti ülésnapon történtek miatt szabott ki a házelnök. (Ez még nem a szerdai ülésnap, a rabszolgatörvény elfogadásának napja volt, annak az ügyeit még nem tárgyalta a Házbizottság.)

Ezen túl az ellenzéki pártok szerették volna napirendre vetetnek a hivatalos személyek elleni erőszakot, amely az MTVA székházban zajlott ma reggel. Nem ment ebbe bele a kormányoldal, ezért az ellenzéki képviselők közösen vizsgálóbizottság felállítását és rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek az ügyben.

– Amennyiben erre sem lesz hajlandó a kormányoldal és Kövér László házelnök, akkor független, civil vizsgálóbizottságot fognak létrehozni, ahol jogászokkal, szakértőkkel és civil jogvédőkkel fogják megvizsgálni a történteket. Nem tűrjük tovább, amit Orbán Viktor és kormánya csinál a magyar néppel – fogalmazott Szabó Tímea.

Mindezt ugyanis Tóth Bertalan MSZP elnök-frakcióvezető, Vadai Ágnes DK-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettes, továbbá Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke jelentette be. A sajtótájékoztatón a teljes egység szimbólumaként nemcsak az egyébként korábban az MTVA székházában is megfordult képviselők, hanem Hiller István, az MSZP által delegált parlamenti alelnök is jelen volt, aki szintén minden legális parlamenti és utcai eszközzel tiltakozásra szólította fel mindazokat, akik ki akarják fejezni a kormányzati intézkedések miatti nemtetszésüket.

Az MTVA-nál történtek, s a múlt heti események miatt egyébként az LMP két társelnöke, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta hamarosan személyesen látogatja meg az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahol a törvényes rend helyreállítására, s az országgyűlési képviselői jogok védelmére kérik, azaz szólítják majd fel az illetékeseket.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.