Vizsgálóbizottság felállítását és a törvényvényes rend hatósági visszaállítását követeli a parlamenti ellenzék

2018. december 17. 13:39 - szerző: B.M.

A parlamenti ellenzéki pártok képviselői részt vettek a házbizottság ülésén az Országgyűlésben, ahol a Fidesz-KDNP-s többség jóváhagyta a jelen nem lévő Kövér László büntetéseit, amelyeket még a múlt keddi parlamenti ülésnapon történtek miatt szabott ki a házelnök. (Ez még nem a szerdai ülésnap, a rabszolgatörvény elfogadásának napja volt, annak az ügyeit még nem tárgyalta a Házbizottság.)

Ezen túl az ellenzéki pártok szerették volna napirendre vetetnek a hivatalos személyek elleni erőszakot, amely az MTVA székházban zajlott ma reggel. Nem ment ebbe bele a kormányoldal, ezért az ellenzéki képviselők közösen vizsgálóbizottság felállítását és rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek az ügyben.

– Amennyiben erre sem lesz hajlandó a kormányoldal és Kövér László házelnök, akkor független, civil vizsgálóbizottságot fognak létrehozni, ahol jogászokkal, szakértőkkel és civil jogvédőkkel fogják megvizsgálni a történteket. Nem tűrjük tovább, amit Orbán Viktor és kormánya csinál a magyar néppel – fogalmazott Szabó Tímea.

Mindezt ugyanis Tóth Bertalan MSZP elnök-frakcióvezető, Vadai Ágnes DK-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettes, továbbá Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke jelentette be. A sajtótájékoztatón a teljes egység szimbólumaként nemcsak az egyébként korábban az MTVA székházában is megfordult képviselők, hanem Hiller István, az MSZP által delegált parlamenti alelnök is jelen volt, aki szintén minden legális parlamenti és utcai eszközzel tiltakozásra szólította fel mindazokat, akik ki akarják fejezni a kormányzati intézkedések miatti nemtetszésüket.

Az MTVA-nál történtek, s a múlt heti események miatt egyébként az LMP két társelnöke, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta hamarosan személyesen látogatja meg az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahol a törvényes rend helyreállítására, s az országgyűlési képviselői jogok védelmére kérik, azaz szólítják majd fel az illetékeseket.