Nem biztos, hogy használhatatlan a kórházban, amit a felirat szerint nem erre a célra szántak - A Magyar Orvosi Kamara szerint vizsgálni kell a minőséget

2020. április 29., 15:45

Szerző:

„Nem egészségügy használatra!" Óriási kínai betűkkel ez a felirat szerepelt a külügyminisztérium által siker propagandával övezett egyes védőfelszerelés-szállítmányok dobozain, amelyekből információink szerint a Jahn Ferenc kórházba is jutott. 

Vajon bevizsgálják-e a Kínából érkezett cikkeket, mielőtt azok bejutnak a sürgősségi osztályokra?

Ezzel a kérdéssel fordultunk Svéd Tamáshoz, a Magyar Orvosi Kamara titkárához. Az aneszteziológus főorvos elmondta, hogy noha erről hivatalos információjuk egyelőre nincsen, a hozzájuk eljutott hírek alapján a kormány a hazánkba érkező egészségügyi felszerelés szúrópróbaszerű, rendszeres laboratóriumi tesztelését tervezi. 

Mint elmondta, a kollégáktól nagyon vegyes visszajelzések érkeznek a védőfelszerelések és az országban használt, főként gyors- és szerológiai tesztek minőségéről, főleg utóbbiak amelyek között sajnos nem ritka a selejt. Ez azonban nem csak hazai gond: az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos országában is előfordult már, hogy a kínai szállítmányok egy része használhatatlannak bizonyult és azokat kukázni kellett. 

A világjárvány idején az idő szorítása miatt egyébként számos nemzetközi besoroláson lazítottak, vannak olyan termékek is, amelyek még nem mentek végig az engedélyezési eljáráson, de bejelentés után már szállítják és felhasználják őket. Számos esetben a már ismert gyártó jelzése nyújthat némi eligazítást és biztonságot, hiszen

Kínában olyan cégek is elkezdtek egészségügyi termékeket gyártani, amelyeknek ebben eddig semmilyen tapasztalatuk nem volt. 

A kormany.hu által közreadott képen a Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 27-én. A felirat magyarul: nem egészségügyi felhasználásra.
Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Svéd főorvos ugyanakkor azt is elmondta: az egészségügyi felhasználásra szánt cikkek árazása általában akkor is sokkal magasabb, ha ugyanazokról a filléres termékekről van szó. Egy kétezer forintos jól fertőtleníthető fröccsöntött műanyagpapucsért akár tízszer annyi pénzt is elkérnek, ha steril csomagolásban műtőspapucs néven érkezik. Ebből az következik, hogy

nem tekinthető kórházi felhasználásra eleve alkalmatlannak az árucikk, amelyet felirata szerint nem egészségügyi felhasználására szántak.

Jelenleg a járvány elleni védekezés során világszerte használnak számos olyan eszközt, amely  eredetileg nem egészségügyi felhasználásra készült, a célnak azonban ennek ellenére is  megfelelhet. Használnak ipari védőszemüvegeket, hasonló vagy akár 3D nyomtatással készített, barkácsolt arcvédő pajzsokat, de kísérletek folynak egy sportszergyártó eredetileg búvárkodáshoz készült arcmaszkjának non-invazív lélegeztetésben való használhatóságának megítélésére is.  

Így végeredményben nem a felirat döntő, megfelelőnek látszó papírokkal érkezett termék is lehet hibás. A kulcskérdés az, hogy van-e minőségi ellenőrzés, és szükséges-e az adott termék megfelelő előkészítése.