Vizi E. Szilveszter vezetheti az MTA-tól a kormány által elcsatolt kutatóhálózat pénzosztó testületét

2019. július 5., 09:08

Szerző:

A kormánypárti Magyar Hírlap információi szerint több név is szerepel a kalapban, de Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nagy eséllyel Vizi E. Szilvesztert jelöli majd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére.

Ez az a testület, amely a Magyar Tudomány Akadémiától a héten elcsatolt kutatóhálózat finanszírozásáról, a folytatható kutatásokról is dönt. A testületbe fele-fele arányban küldhet tagokat Palkovics minisztériuma és az MTA, azonban a vezetőt a miniszter jelölheti, ezzel megvalósulhat a kormány szavazati többsége a kutatási pénzek elosztása felett.

Az agykutatóként ismert Vizi E. Szilveszter 2002-től két cikluson át 2008-ig volt az MTA elnöke. Maga is bírálta az MTA átalakítását, így esetleges jelölése egyfajta konszenzuskeresés lehet a kormány részéről, de azt is érdemes megjegyezni, hogy a tudós sosem rejtette el jobboldaliságát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.