Vizi E. Szilveszter csak tárgyalt Palkovics Lászlóval, nem kapott felkérést, hogy vezesse az MTA-tól elvett kutatóintézetek ernyőszervezetét

2019. július 7., 16:33

Szerző:

Elismerte Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke , hogy tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel arról, ki vezesse az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Az agykutató az RTL Klub Híradójának beszélt erről. hozzáfűzve, nem kapott felkérést az ELKH vezetésére. Arra, hogy ha kapna, elvállalná-e, úgy válaszolt

– Nem mondhatom azt, hogy igen, azt sem mondhatom, hogy nem, de jelen pillanatban nagyon sok dolgom van.

Nemrég a Magyar Hírlap szellőztette meg, hogy Vizi E. Szilveszter lehet az ELKH első vezetője. ez az az szervezet, amelyhez az MTA-tól elvett kutatóintézetek kerülnek azután, hogy az Országgyűlés kedden megszavazta a törvényjavaslatot. Az ELKH-t egy 13 fős testület irányítja, ebbe hat tagot az MTA, hatot z Orbán-kormány delegál, az elnököt pedig közösen jelöli az MTA elnöke és az ITM vezetője. 

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma az ügyben pénteken kiadott egy közleményt, amely szerint sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközileg ismert kutató nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését. „Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene. Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené" – hangzik a közlemény. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.