Bár Karácsony Gergely örül, de kissé aggódik, hogy Vitézy Dávid irányítja az alternatív városházát

2020. január 21., 17:42

Szerző:

Vitézy Dávidot kérte fel a kormány a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezetésére, amire a BKK egykori vezérigazgatója igent mondott.

Infoparlament – Konferencia Budapesten
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A BFK a kormány Budapest-politikájának szakmai háttérintézménye, amely a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre, a Miniszterelnökség alá tartozik. Feladata a városépítésben való közreműködés, közlekedéstervezés, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása lesz, vagyis 

egyfajta politikai ellenpólusa lehet a Karácsony Gergely vezette fővárosnak.

A központ névhasználathoz – miután ő a főpolgármester – Karácsony Gergelynek kellett hozzájárulnia, amit megtett, ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megköszönte, „korrekt partneri gesztus volt”.

„Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes Balázs államtitkárral”

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Bár a kormány hangsúlyozza, a BFK nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik és ilyen kormányzati szándék sincs, a hírre reagáló Karácsony Gergely – aki a BFK-t alternatív városházának nevezte – nem zárja ki, hogy ez már a Budapest megkötésére irányuló mesterterv, de 

mégis örül a központnak, mert ezek szerint mégis cél Budapest fejlesztése.

A főpolgármester egyébként örül Vitézy Dávid kinevezésének, akiről sokszor elmondta, hogy nagyra becsüli szaktudását, ami a fideszes városvezetés alatt leváltást ért.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.