Visszafordíthatatlanul szakad a Jobbik: kizárták a pártból Toroczkai Lászlót

2018. június 8., 13:57

Szerző:

A Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága csütörtökön egyhangú határozattal kizárta a pártból Toroczkai Lászlót. Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti frakciójának volt tagja pedig a kizárást követően bejelentette, hogy kilép a pártból.

„A Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton beadványára indult eljárás ügyében tartott tárgyalásra a szabályszerűen beidézett Toroczkai László nem jelent meg és írásban sem nyújtott be védekezést. Az etikai bizottság megállapította, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el, s megsértette a Jobbik Alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét. A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbik számára, hogy Toroczkai a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le és nem a belső fórumokon. Toroczkai László a Jobbik tisztújítását követően nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, amely kapcsán sajtóturnéba kezdett. Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nem egyszer torzítva vagy valótlan tartalommal. A fegyelmi bizottság bizonyítottnak találta azt is, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről.

A testület kimondta azt is, hogy az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, - ilyen létrehozására nincs semmilyen lehetőség - ráadásul a sajtónyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy ezzel a lépésével valójában nem egy új, eddig nem létező, párton belüli szervezeti egység létrehozása, hanem a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak. Mindez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás" – áll a párt közleményében.

Ásotthalom polgármesterét korábban Vona Gábor emelte be a pártba, ám miután az áprilisi választási kudarcot követően a korábbi pártelnök lemondott, Toroczkai elindult Sneider Tamással szemben a pártelnökségért. A május küldöttgyűlésen 54-46 százalékos arányban maradt alul, ami meglepően jó eredménynek számított az előválasztás 70-30-as arányához képest. A vereség után Toroczkai teljesen szembefordult a párt vezetésével. Belengette, hogy kilép, és új szervezetet alapít, végül platformalapításba fogott, de erről a Jobbik vezetése azt mondta: alapszabályba ütköző cselekedet, ezért fegyelmi eljárást indítottak ellene.

A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbiknak, hogy Toroczkai a párton belüli vitákat a nyilvánosság elé tárta, a Jobbik tisztújítása után nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, sajtóturnéba kezdett.

Fotó: Youtube

Toroczkai és az őt támogató Dúró Dóra, akit időközben szintén kizártak a Jobbik-frakcióból, s most képviselői mandátumának visszaadását is várják tőle (Dúró ellenben bejelentette, csakis Toroczkai javára hajlandó visszaadni képviselői helyét), valamint az ő férje, Novák Előd korábbi Jobbik-alelnök körbeturnézta a kormánypropaganda sajtót, a legutolsó álláspontjuk szerint pedig:

pártszakadást eredményez, ha kizárják a platformot alapító Toroczkai Lászlót a Jobbikból.

Úgy tűnik, ez most el is dőlt, kérdés csak, hogy Toroczkai milyen módon lép tovább: Dúróval és Novákkal ugyanis már az eredetileg platformként beharangozott, valójában újabb szélsőjobboldali formációnak tűnő Mi Magunk június 23-i zászlóbontását szervezte az elmúlt napokban. (A helyzet piakntériája, hogy Toroczkai a rendezvényhez, s „alulról szerveződő mozgalmának" építéséhez is a Hatvannégy Vármegye a Magyarság Önszerveződéséért Alapítvány bankszámlájára várja az adományokat.) Mindemellett a Magyar Hírlapban gyakorlatilag programot hirdetett, hiszen azt állította: kizárása esetén tömegek, komplett alapszervezetek fogják otthagyni a Jobbikot.

Dúró Dóra és Toroczkai László újabb szélsőjobboldali zászlót bontanak
Fotó: Facebook/Dúró Dóra

Az is vitás, hogy az új formációnak, amelynek előre láthatóan lesz egy független képviselője a parlamentben Dúró Dóra személyében, milyen politikai elvei, szimpátiái lesznek. Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti frakciójának volt tagja Toroczkai László pártból való kizárását követően bejelentette, hogy kilép a pártból. (Így tesz Szőcs Norbert, Fazedkas Gabriella és Dobi Zsolt is.)

Időközben ugyanis interjút adott a Magyar Hangnak Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke, aki arról is beszélt, hogy szerinte Toroczkai László a Fidesz felé sodródik és a kormánypárt érdekeit szolgálja.

Ezt a verziót, tehát az egyre szélsőségesebb kormánypárttal való valamiféle összeborulás lehetőségeit sejtetik más törésvonalak is a szélsőjobboldali párt háza táján. Ilyen például, hogy május elején kiderült: „nem tud azonosulni a Jobbik politikai fordulatával és a baloldali pártokkal való összefogásával", ezért kilépett a pártból Pintér Attila, a Jobbik józsefvárosi önkormányzati képviselője. Ő sem adta vissza a mandátumát, ehelyett bejelentette: függetlenként elindul a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, miközben a Jobbik pénzhiányra hivatkozva nem állít jelöltet.

„Nemzeti, radikális jobboldali pártra szükség van, ezt szeretném megmutatni. Alakítunk egy társaságot, aminek az a neve, hogy RAJT, azaz Radikális Jobboldaliak Társasága. Tervezem, hogy ennek a színeiben elindulok az időközi polgármester-választáson. Apró technikai részlet, hogy a kampány kezdetéig már olyan rövid idő áll rendelkezésre, hogy addig egy szervezet bejegyzését nem lehet kivitelezni, tehát mint független fogok szerepelni, de a RAJT mozgalom színeiben szeretnék kampányolni” – nyilatkozta a kormánypárti propagandatermék kerületi lapnak Pintér, amiből az is következhet, hogy a közeljövőben szélsőjobboldali formációk egész kis sora jelentkezik majd be a széthulló Jobbik szavazótáboráért.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.