Ez brutális lesz: 7 százalékos gazdasági visszaesést és ugyanekkkora munkanélküliséget jósol Magyarországnak az Európai Bizottság

2020. május 6., 12:52

Szerző:

Történelmi léptékű recesszió vár idén az Európai Unióra. A gazdasági növekedés átlagosan 7,5 százalékkal csökken, ami a tavaly ősszel publikált brüsszeli előrejelzéshez képest 9 százalékos visszaesés – írja a Népszava.

Magyarországon idén 7 százalékos gazdasági visszaesést jósol az Európai Bizottság, míg tavaly ősszel 2,8 százalékos teljesítménybővülést prognosztizált.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az uniós testület szerdán közzétett tavaszi előrejelzése szerint 2020-ban hazánkban a beruházások 18,7 százalékkal esnek vissza, a munkanélküliségi ráta 7 százalékra emelkedik. A költségvetési hiány a GDP 5,2 százalékára, az államadósság 75 százalékára nő. Ezzel szemben a mgyar kormány a tegnap kiadott konvergencia programjában idén 3 százalékos visszaeséssel számol és 3,8 százalékos hiánycélt jelölt meg.

Az Európai Bizottság szerint 2021 végéig nem is várható, hogy az EU gazdasága képes lesz kiküszöbölni az 2020-ban elszenvedett veszteségeket. Sem a beruházások, sem a munkaerőpiac nem kap erőre. Az állástalanok aránya a tavalyi 6,7 százalékról 9 százalékra nő, majd 2021-re 8 százalékra esik vissza.

Brüsszel a fogyasztói árak jelentős esését valószínűsíti a kereslet visszaesése és az olajárak zuhanása miatt. A prognózis szerint az Unióban 2020-ban 0,6, míg 2021-ben 1,3 százalékos infláció várható.

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.