Elismerték, hogy Mészáros Lőrinc keményítőgyára felelős a brutális bűzért és környezetszennyezésért

2020. június 14., 11:13

Szerző:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Mészáros Lőrinc-féle keményítzőgyár, a Viresol Kft. telephelyén bekövetkezett eseményekkel kapcsolatosan is több alkalommal intézkedett - közölte a Népszava megkeresésére a hatóság. Legutóbb április 9-én kötelezték a társaságot a környezet, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre.

Ezzel a hatóság először ismerte el közvetlenül, hogy Mészáros Lőrinc visontai keményítőgyárát környezetszennyezés miatt 

vétkesnek találták.

 

A Mátrai Erőmű területén dolgozók és a környék lakói több alkalommal orrfacsaró bűzre lettek figyelmesek. Mint kiderült, a rothadó anyagot a Mátrai Erőmű a környező patakokba engedte. Ezért az – akkor szintén Mészáros-érdekeltségnek számító, ám idén állami tulajdonba került – erőművet többször megbüntették. A hatóság a hírek szerint azonban azt állapította meg, hogy a szerves anyag az erőmű területén működő keményítőgyárból került a víztározóba,  ezt a határozatát az katasztrófavédelem a Viresol fellebbezése miatt máig sem hozta nyilvánosságra.

A tájékoztatásukból egyébként nem derül ki, hog Viresol elhárította-e a bajt.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.