Világszínvonalú diagnosztikai centrumot nyitott Angyalföld

2017. október 5. 11:37

Ünnepélyesen átadták ma a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát. A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT- és MR-gépeket: saját forrásból nyolcszázmillió forintot költött rájuk. Ilyen korszerű CT- és csúcstechnológiájú MR-berendezésből egész Európában is csak néhány van. A XIII. kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít. A centrum szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket.

Az esemény kapcsán kiadott sajtóanyag emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a kerületi betegek CT-vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább tizenhárom egészségügyi intézményben végezték. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez zajlott az MR kapcsán is.

Ezt a helyzetet orvosolta most a XIII. kerületi önkormányzat. A kerületi lakosoknak legfeljebb két hetet kell várakozniuk a diagnosztikai vizsgálatokra. Vizsgálatuk térítésmentes, a további vizsgálatok számát és díját azonban a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében őt illeti. A szerződés öt évre szól.

Tóth József polgármester egy vele készült interjúban azt nyilatkozta:

– A beruházás „eszmeiségéről” ötéves egészségügyi koncepciónk címe is sokat elárul: „Az egészség érték az élet minden területén.” Ami azt is jelenti: az egészség nemzeti érték, lényegi része a nemzet erőforrásának. Ezért is gondoljuk: ha már a törvény is feladatokat ad az önkormányzatoknak az egészségüggyel kapcsolatban, akkor azokat minőségi módon kell teljesíteni. Másfelől: egészségügyi koncepciónknak fontosabb eleme az emberközpontúság, vagyis az, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek” – közölte Tóth József.