Világszínvonal

2019. május 16., 09:30

Szerző:

Szeged mindig is a vidéki sport egyik fellegvárának számított, ám az nem vitás, hogy napjainkban – a versenysportot és a csapatsportágakat tekintve – a férfi kézilabdások képviselik a világszínvonalat. Bár néhány napja összesítésben alulmaradtak ugyan a Vardar Skopjéval szemben, így nem jutottak be a kölni négyes döntőbe, de jelenleg a Mol-Pick Szeged a magyar bajnoki cím birtokosa, és Juan Carlos Pastor mester tanítványainak minden esélyük megvan rá, hogy a hamarosan megvívandó idei döntőt is sikerrel abszolválják a szintén világszínvonalon kézilabdázó Veszprémmel szemben.

Fotó: Merész Márton

Ami a szegedi sportlétesítmények színvonalát illeti, jó esély van a gyors és látványos javulásra, hiszen jelenleg is nagyszabású fejlesztések folynak ezen a területen. A Modern Városok Program keretében 2017 januárjában kötött együttműködési megállapodást a város önkormányzata és a kormány, a dokumentumot Botka László polgármester és Orbán Viktor kormányfő látta el kézjegyével. A programban az egyik kiemelt fejlesztésként szerepel egy nagyjából 16 milliárd forintból megvalósuló új, fedett városi sportuszoda megépítése. A létesítmény alkalmas lesz 50 méteres és rövidpályás nemzetközi úszóversenyek, valamint hazai és nemzetközi vízilabda-mérkőzések megrendezésére, továbbá az akadálymentes kialakítása lehetővé teszi különböző parasportversenyek lebonyolítását is. Megfelel majd a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) előírásainak és a tévéközvetítések feltételeinek is.

Az önkormányzat az előkészítő munkálatokra saját költségéből több mint egymilliárd forintot költött. Nyílt tervpályázati eljáráson választották ki a TSPC Mérnökiroda Kft.–DPI-Design Kft. konzorciumát, 222 millió forintért készítette el a sportuszoda engedélyes és kiviteli terveit. A kivitelezésre – szintén egy közbeszerzési eljárás keretében – a West Hungária Bau Kft.–Délkonstrukt Zrt.-konzorcium adta a legjobb – bruttó 15,4 milliárd forintos – ajánlatot. A létesítmény alapkövét tavaly augusztusban tették le.

Fotó: Merész Márton

A fix lelátón 1169-en foglalhatnak majd helyet. Az uszodában a FINA szabályai szerint építik meg az 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 m mélységű versenymedencét, olyan mozgatható válaszfallal, amelynek a betolásával 2x10 sávos, 25 méteres versenypálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, de beépítik a tévéközvetítést lehetővé tevő sportvilágítást is. A létesítményben egy bemelegítő (edző/oktató) medencét, egy meleg vizes tanmedencét, valamint egy meleg vizes külső-belső lazító ülőmedencét is kialakítanak. Az önkormányzat névpályázatot hirdetett: várják a szegedi polgárok javaslatait az új létesítmény nevére. A tervek szerint jövőre birtokba vehetik a szegediek az új fedett uszodát.

A közeljövő sportfejlesztései között szerepelnek más, központi támogatással megvalósuló projektek is: megújul például az SZVSE-pálya, az egyetemi sportközpont területén egy új atlétikai centrumot alakítanak ki, a szeged-csanádi egyházmegye ifjúsági centrumában pedig egy nyolcezer férőhelyes focistadion épül.

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk május 26-i Szeged-mellékletének a része.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.