Az a vállalkozó építtet át egy Duna-parti lakóházat a lakók szerint engedély nélkül, aki a letelepedési kötvények egyik fő nyertese volt

2020. január 2., 08:55

Szerző:

Birtokvédelmet kért a jegyzőtől a Várkert rakpart 17. alatti patinás társasház egyik lakója, mert olyan építkezést tapasztalt a felső szinten, amihez a lakóközösség nem járult hozzá. Úgy tűnik, az ötszintes épület kap egy hatodik emeletet is. A lakók jelenleg megközelíteni sem tudják a korábban közösen használt tetőteraszt. Az egyik lakó ezért eljárást kezdeményezett, „tisztázatlan tulajdonviszony ellenére átépítési munkálatok indítása és folytatása” indoklással – írja a 24.hu.

Az ingatlan a Duna-parton áll, és a világörökségi védettséget élvező panorámához tartozik. A fővárosi Duna-part-látképe 1987 óta a világörökség része. A világörökségi védelem érvényesítése elvi szinten a helyi hatóságok feladata, nagyobb horderejű kérdésekben pedig az ENSZ illetékes szervezete, az UNESCO is elvárja az egyeztetést. Mindezeket a feladatokat a kormányzat és a kerületi önkormányzatok sem igazán látják el, így az elvben létező gát nem állítja meg a Duna partján álló házak átépítését, vagy akár az épület képét megváltoztató, lakók magánakciójaként megvalósuló ablakcseréit.

Budapest este
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A beadvány szerint a birtoksértő az ABC International Kft., amely a földhivatali bejegyzés szerint a felső szint két lakását birtokolja. A céget a brüsszeli lakóhellyel bejegyzett Boros Attila alapította, és jelenleg is ő a meghatározó tulajdonosa.

Boros Attilát a Rogán Antal-féle letelepedésikötvény-biznisz fő szereplője mögött álló tényleges tulajdonosok egyikeként ismerik.

Az ABC  International  Kft.-ben 2014. júliustól tavaly augusztusig egy hongkongi cég, a Hungary Immigration Consulting Ltd., korábbi nevén Hungary State Special Debt Management Ltd. szerepelt üzletrész-tulajdonosként. Ez a cég bedolgozott a Hungary State Special Debt Fundnak (HSSDF) – utóbbinak jutott a legnagyobb falat Rogán-féle kötvényüzletből. Kínai területen árusíthatta a kötvényeket, és ez a formáció forgalmazott messze a legtöbbet. A HSSDF bevallásában a valódi tulajdonosai között szerepeltette Boros Attilát, utóbb őt és Lian Wangot emlegették az üzlet kulcsszereplőjeként.

A földhivatal idén januárban a Várkert rakpart 17. felső szintjén lévő két ingatlan tulajdonosának az ABC International Kft.-t jegyezte be. 

A vállalkozó a 207 négyzetméteres teraszt akarja, és azt, hogy lezárják az ötödik emeletnél a liftre vezető utat. A ház tetején pedig egy úgy 10 négyzetméteres terület beépítését célozza, ahol 360 fokos kilátó is létesülhetne. Az ügylet nem volna a lakók ellenére, ha a befektető megváltja a háztól a közös tulajdonú teraszt úgy, hogy a vételárnak megfelelő értékben építési munkákat végez. Ilyen megállapodás azonban nem jött létre, és a lakók nehezményezik, hogy ennek ellenére szeptemberben elkezdődött az építkezés. Terveket nem láttak sem a ráépítésről, sem a közös területeken elvégzendő munkákról, hozzájárulást egyiküktől sem kértek. A lakó azt kéri, hogy állíttassák le a megkezdett tetőszerkezet megemelését, és kötelezzék a birtoksértőt az eredeti magasságba való visszaállításra.

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.