Szabadlábra helyezték Jurij C.-t, a Viking Sigyn kapitányát

2019. október 25., 18:10

Szerző:

Pénteken szabadlábra helyezték Jurij C.-t a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát. A 64 éves ukrán férfi bűnügyi felügyelet alatt marad – értesült az Index. Mindezt a portál kérdésére Jurij C. ügyvédje, Tóth M. Csaba is megerősítette. 

A bűnügyi felügyelet azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a budapesti lakhelyét. 

A Viking Sigyn volt az a szállodahajó, amelyik 2019. május 29-én este 9 óra 5 perckor maga alá gyűrte a Hableány sétálóhajót a Margit híd lábánál, a budai hídfőnél, 28 embert ölve meg. Emiatt Jurij C.-t jelenleg hivatalosan egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. A vezetői fülkében tartózkodott a baleset idején, védekezésképpen pedig azt mondta, egyszerűen nem vette észre, hogy előtte megy egy hajó. A baleset után mintát vettek a gyanúsítottól, de sem alkoholt, sem más tudatmódosító szert nem mutattak ki a szervezetében.

Dunai hajóbaleset - Döntenek a Viking Sigyn szállodahajó ukr
Fotó: MTI/Mónus Márton

– A hajó engem jobbról előzött és gyorsabb volt nálam, de a sebességéről nem tudok pontosan nyilatkozni. Az általam vezetett hajó a Margit hídtól körülbelül 200 méterre volt, amikor észleltem, hogy jobbról elkezdett előzni a kishajó – állította az első vallomásában, amelyet még akkor tett, amikor a baleset után tanúként hallgatták ki. Magyarázata szerint amíg a kapitányi fülke fülke 8,5 méterre van a vízszinttől, a baleset idején viszont az egy méterrel lejjebb volt, a szék miatt pedig még egy méterrel lejjebb ült. Végül letartóztatásba került, ahonnan június 13-án 15 millió forintos óvadék ellenében szabadulhatott, július végén azonban újra letartóztatásba helyezték. 

A nyomozást október 15-én zárta le a rendőrség.