A Viking Cruises hajótársaság semmilyen felelősséget nem ismer el a Hableány-tragédiában, az összes érintettet Londonba vinnék

2020. január 24., 10:21

Szerző:

A tavaly májusi dunai hajóbalesetet okozó Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető cég nem ismeri el felelősségét a Hableány-tragédiában - mondta Gulyás Krisztián ügyvéd az M1 péntek reggeli műsorában. A Hableány elhunyt kapitányát képviselő Gulyás szerint ez annak fényében nem meglepő, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya hogyan védekezik. Az ügyvéd szerint ugyanez látszódik a polgárjogi vonalon is.

„Minden egyes kommunikációban, minden egyes kapcsolatfelvételnél kifejezetten azt hangsúlyozzák, hogy az, hogy beszélgetünk bármiről, az nem minősül annak, hogy ők bármilyen felelősséget elismernének”

idézi a 444 Gulyás Krisztián szavait.

A jogász szerint a svájci Viking Cruises nevű cég mind a büntető, mind a kártérítési eljárás során időhúzásra játszik.

A Hableány kiemelése
Fotó: Merész Márton

Gulyás csütörtökön az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy közvetlenül a Vikinghez fordult a kártérítési ügyben, és jobban örülne, ha peren kívül sikerülne velük megegyezni. A Ripost azt írta, nem csak a Viking tulajdonosa, hanem a hajót biztosító társaság sem ismeri el a felelősségét a katasztrófában. A magyar áldozatok hozzátartozóinak képviselői peren kívüli megegyezés ügyében tárgyaltak, a Viking mégis azt javasolta, hogy forduljanak a bírósághoz.

Az összes magyar és dél-koreai érintettet Londonba vinnék, a tanúknak így minden egyes alkalommal az Egyesült Királyságba kellene utaznia, amikor szükség van rájuk az eljárásban.

Bár a kirendelt szakértő kimondta a hajó teljes körű felelősségét, a svájci tulajdonos mégsem hajlandó elismerni az anyagi felelősséget.

Gulyás Krisztián az ATV-nek azt mondta, hogy tavaly szeptemberben kezdték el az előkészületi munkálatokat a svájci kolléganőjével, annak érdekében, hogy közvetlenül a Vikinghez forduljanak a kártérítési ügyben. A hivatalos kapcsolatfelvétel tavaly decemberben történt meg. Ez egyelőre ott tart, hogy minden ilyen helyzetben azt mondták:

nem ismerik el a felelősségüket.

Gulyás szerint Anglia indifferens ország az ügy kapcsán, és ez további kérdéseket vet fel. Azt is elmondta, hogy az eljárás két részre osztható: egyrészt az ukrán kapitány elleni büntetőeljárás, illetve a polgári eljárás. Utóbbi szintén két részre osztható: egyrészt a munkáltatóval szemben is fel lehet lépni a munka törvénykönyve alakpján, másrészt a Viking céggel is, mert ők okozták a balesetet. Magyarországon jelenleg csak a büntetőeljárás van folyamatban.

Az ügyvéd közvetlenül a Vikinghez fordult, de az ajánlatot a cég biztosítótársasága tette.

Ez a biztosítótársaság 10 billió dollárra van biztosítva, ebből szerinte futná a kártérítésre is. Gulyás megerősítette, hogy a személyenkénti 300 milliós kártérítésnek is lenne realitása, de ő peren kívül kevesebb összeggel kereste meg a Vikinget.

 

2019. május 29-én 28 ember halt meg, miután a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a dél-koreai turistákat szállító Hableány városnéző hajóval. A szállodahajó kapitánya, az ukrán Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmúlasztásával vádolják. Az ügyészség 9 év börtön ajánlott, ha a vádlott tárgyalás nélkül elismeri bűnösségét. Folyamatban van egy nyomozás is a Viking Idun személyezete ellen is. A Viking Sigyn testvérhajója tudta, hogy a Margit-híd közelében baleset történt, de nem állt meg menteni, hanem továbbhaladt. 

A tragédia utolsó áldozatát még keresik. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.