Fémlapok potyogtak a járdára a viharban a Pénzügyminisztérium felújított épületének állványairól

2019. december 23. 18:40 - szerző: 168 Óra/MTI

Fémlapok estek a járdára a Pénzügyminisztérium új épületének állványzatáról - írja a 444 egy olvasó elmondása és felvételei alapján. Az átépített várbeli épület állványzatának egy részét ledöntötte az erős szél hétfő délután öt óra után. A fén járólapok közül több is a járdán landolt a Hilton szálló felőli oldalon, csak a szerencsén múlt, hogy éppen nem járt akkor senki arra.

Az 50 milliárdnál tartó építkezés során a NER-közeli vállalkozók műemlékeket is elbontottak.

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztják a tűzoltókat a viharos szélben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő délután az MTI-vel. Mukics Dániel hozzátette: néhol tetőszerkezeteket bontott meg az erős szél.

Azt mondta: mostanáig országszerte 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. A legtöbb riasztást Budapesten, Pest, Veszprém és Somogy megyében kapták - közölte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megyében másodfokú, több megyében és a fővárosban elsőfokú riasztást adott ki a viharos szél veszélye miatt.

Azt írták: kedd kora délutánig a Dunántúlon és az ország középső részén többfelé várható erős, viharos északnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-80 kilométer/óra körül alakulnak, de főként a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál kedd reggelig 90-100 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Kedd délután mindenhol veszít erejéből a szél.