Viharral, széllel indul itthon a hét, Európába már megérkezett a Chiara szupervihar

2020. február 9., 18:17

Szerző:

Viharos széllel kezdődik a jövő hét, emellett napsütésre és csapadékra is számítani lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: vasárnap estétől a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél, a késő esti órákban már viharos széllökések is lehetnek. Az éjszaka már országszerte lehet számítani erős széllökésekre, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 kilométer/óra feletti) lökésekre is.

Hétfő délutánra egy hidegfront is érkezik, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések is lehetnek.

A viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Komoly vihar közeleg a kontinensre, a Chiara névre keresztelt jelenség akár 130 km/órás széllökéseket jelenthet –Angliában már most több helyen áradások vannak, több tucat Nagy-Britanniába induló gépet töröltek, és mintegy hatvan járatot töröltek a brüsszeli repülőtéren, szintén a Chiara téli vihar.

A belga főváros repülőterének szóvivője szerint további járatok törlése és késések várhatóak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.