Videó készült arról, ahogy ütlegeltek és seprűvel tisztítottak gondozottakat a mozsgói szociális otthonban

2019. április 8., 16:03

Szerző:

Egy civil szervezet arról értesítette az alapvető jogok biztosát, hogy a mozsgói szociális otthonban borzalmas állapotokat tapasztaltak. Több videófelvételt is eljuttattak az ombudsmanhoz. Az egyiken az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható – írja a Népszava.

Székely László ombudsman vizsgálatot rendelt el, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala így tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott az intézményben. Az erről szóló jelentésből derült ki, hogy

egy másik, fürdetés közben készült felvételen egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. 

A bejelentő szerint előfordul, hogy

fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mosdatják őket.

Képünk illusztráció

A civilek azt is nehezményezték, hogy az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, körülbelül 60 férfi osztozik két borotván.

A körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek. A beadvány szerint nincsenek biztosítva a gondozottak megfelelő ellátásának feltételei, a lakók életkörülményei sivárak, gondozásuk embertelen.

Amikor az AJBH munkatársai megjelentek, akkor 132 személyt gondoztak az otthonban. 

Az egészségügyi csoportvezető azt mondta, minden nap fürdetik a gondozottakat, az intézményvezető szerint viszont csak 3–4 naponta. A négy fürdőhelyiség közül csak egyből folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket. A vizesblokkok, mosdók nem teljesen akadálymentesek.

A mobiltelefonos felvételek alapján felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazásokat bemutató felvételek készülhettek, de a bántalmazók személyét, a bántalmazott lakókat nem tudták azonosítani. Az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, ezért nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani a bántalmazást.

A biztos felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki a történteket, és gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, illetve a további esetek megelőzéséről.