Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus-járvány miatt, bezárnak az egyetemek, betiltják a tömegrendezvényeket

2020. március 11., 14:32

Szerző:

Országos veszélyhelyzetet hirdet a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb döntéseket a kormányülésen hozták meg:

  • Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetnek az ország teljes területére, amely a legszélesebb jogosítványt biztosítja a hatóságoknak az eredményes védekezéshez. Ezzel kapcsolatban a napokban több kormányrendelet is meg fog jelenni.
  • Beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából. Ezekből az országokból senki nem léphet be, csak a magyar állampolgárok, de esetükben hatósági karantént rendelnek el. Utóbbi azt jelenti, hogy az ezekből az országokból hazatérő magyar állampolgárok két hétig nem léphetnek ki a lakóhelyükről. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás.
  • A szlovén-osztrák határon ellenőrzést vezetnek be, ezt ma éjfélre állítják vissza.
  • Intézménylátogatási tilalmat is bevezetnek, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket. Nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.
  • A száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltják. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.
  • A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézkedések visszavonásig érvényesek, és azt is, hogy a járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.

A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Koszticsák Szilárd

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző - hangsúlyozta Gulyás Gergely. A kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban

az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karatén-határozatra vonatkozó kötelezettséget megszegi.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.