Veszélyes gyerekbicikliket talált a fogyasztóvédelem

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) gyermekkerékpárokat és kerékpár-gyermeküléseket ellenőrzött. A hatóság a vizsgált öt gyermekkerékpárból négyet, valamint három gyermekülésből egyet veszélyesnek talált – közölte az NFH kedden.

2016. május 31., 09:54

A gyermekkerékpárok esetében jellemző hibaforrás volt, hogy a láncvédő nem megfelelően takarta a lánc külső élét, ami sérülés-, illetve balesetveszélyt jelent. Az egyik kerékpárnál nem megfelelő fékrendszert találtak, míg egy másik esetben a támasztókerekek túl közel helyezkedtek el a váz függőleges síkjához, csökkentve ezzel a jármű stabilitását.

Három kerékpárnál az egyes részek éles, sorjás vagy hegyes élei jelentettek veszélyforrást, de ugyancsak sérülés-, illetve balesetveszéllyel jár két kerékpár esetében, hogy a nyereg szilárdsága nem volt megfelelő.

A sérülésveszély tekintetében a gyermekkerékpárok 20 százaléka a nagy, 20 százaléka a közepes, míg a kerékpáros gyermekülés a balesetveszély miatt súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.

A veszélyesnek ítélt kerékpárok közül kettő márkajel nélküli, egy Polymobil, egy pedig Haro márkájú. A nem biztonságos Kross márkájú gyermekülés forgalmazását 2014-ben megtiltotta a hatóság, most azonban más márkanév alatt újra megtalálták a szakemberek. A hatóság a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonására – illetve súlyos kockázat esetén visszahívására is – megteszi a szükséges lépéseket.

(MTI)