Ma alkalmazzák Magyarországon először a koronavírusos betegeken a vérplazma-terápiát

2020. április 23., 10:34

Szerző:

Várhatóan csütörtökön alkalmazzák Magyarországon először a koronavírusos fertőzés ellen a vérplazma-terápiát, egy súlyos állapotban lévő betegen – mondta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója csütörtök reggel az M1-en.

Arról részleteket nem tudni, hány éves az illető és pontosan milyen más betegségei vannak még.

Koronavírus - Minisztériumi kezdeményezésre maszkok bevizsg?
Fotó: Koszticsák Szilárd

A vérplazma-terápia lényege, hogy passzív immunizálással segít a gyógyulásban. Ez azt jelenti, hogy nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem

a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriumának vezetője kedden beszélt arról, hogy már Magyarországon is vizsgálják a kezelés lehetőségeit, de ő akkor még nem említette, hogy már napokon belül betegeken is kipróbálják a terápiát.

Vályi-Nagy István az M1-en arról is beszélt, hogy

a koronavírusos betegek 80 százaléka szinte tünetek nélkül gyógyul fel, 10 százalékuk enyhe tüneteket produkál, a többiek, a súlyos betegek azonban egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar.

Koronavírus – Négy megyéből érkeznek minták a pécsi egy
Fotó: Sóki Tamás

Ez olyan erős immunválaszt jelent, amely már a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet és a veséket is. A betegek ekkor általában nemcsak tüdő-, hanem több szervi elégtelenségben halnak meg – mondta a főigazgató.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.