Veronai busztragédia: tizenkét évet kapott első fokon a magyar sofőr

2020. június 19., 13:07

Szerző:

Ítéletet hozott a veronai bíróság a 17 ember életét követelő buszbaleset ügyében: V. J. tizenkét év börtön kapott, ami a maximálisan kiszabható büntetés

– számolt be a tragédiában érintett hozzátartozók által kezelt Facebook-oldal, a Verona Angyalai. V. J.-t azzal vádolták, hogy "nem megfelelően" vezette a buszt – azt, hogy mi vezetett ehhez, nem tudni –, ebben bűnösnek találták. Az ítélet része továbbá, hogy Olaszországban többé nem vezethet.

Az ítélethirdetés 12 óra 30-kor kezdődött. A sofőr fellebbezhet, így akár egy év múlva – tekintettel a gyorsított eljárásra – jogerőssé válhat az ítélet. A per pedig egészen harmadfokig folytatható Olaszországban. A többi vádlott, az olasz autópályamérnökök, az üzemeltető és a műszaki felelős pere külön indul el, sajtóhírek szerint még idén decemberben. Úgy tudjuk, védőik hivatkozni fognak a magyar busz műszaki állapotára, ami hozzájárulhatott a baleset súlyosságához.  

Az Origo közben arról számolt be, hogy a szabadlábon védekező férfiért a magyar rendőrök akár el is indulhatnak, hogy börtönbe vigyék, az olasz jog ugyanis lehetőséget ad a büntetés megkezdésére első fokú ítélet esetén is.

Mint az MTI olasz hírügynökségek alapján beszámol róla, az elítélt nem volt jelen az ítélet kihirdetésekor.

Ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Luciano Gorra veronai bíró ideiglenes kártérítési összegként ötmillió eurót ítélt meg az áldozatok családtagjainak. Veronai sajtóbeszámolók szerint az áldozatok szülei közül többen is jelen voltak a bírósági ítélethirdetésen. A szülők olyan pólót viseltek, amelyen meghalt gyermekük fotója és neve volt. A legfiatalabb áldozat édesapja elmondta: háromhavonta Veronába utazott, hogy személyesen kövesse a tárgyalást. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a bíróság elismerte a sofőr felelősségét.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz 2017. január 20-án éjszaka az észak-olaszországi A4-es autósztráda veronai szakaszán, San Martino Buon Albergo közelében az elválasztó korlátnak ütközött és kigyulladt. A buszon 43 fiatal, 11 kísérő felnőtt és két sofőr utazott. A balesetben tizenheten veszítették életüket, köztük 11 gyerek.

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.