Óriási pánik tört ki a veresegyházi állatkertben, amikor kiszökött egy oroszlán és a látogatók között sétálgatott – Video

2020. június 1., 16:21

Szerző:

Tavaly decemberben váratlanul kiszabadult ketrecéből egy oroszlán a Veresegyházi Medveotthon területén, ahol medvék mellett több ragadozó nagymacskát is tartanak. Az esetről készült videófelvételeket a Ripost szerezte meg, a lapnak a szemtanúk is meséltek a történtekről.

„Tisztán emlékszem, percek alatt kitört a pánik. Én éppen a hiúzok kifutójánál voltam, tettem a dolgomat, amikor az igazgató segítséget kért tőlem. Később egy rémült édesanyát is hallottam, aki segítségért szólongatott. Ő éppen a kisgyermekével és a barátnőjével gyönyörködött az oroszlánokban, amikor észrevette, hogy az egyik a kerítésen kívül, a látogatók között sétálgat…” - mondta Vágó Richárd állatgondozó.

A protokoll szerint az állatkert nyitásánál kiengedik az oroszlánokat a területükre sétálni, de a történtek alapján valakinek nem volt elég türelme, ugyanis két állat a boxban maradt.

„A két bent maradt oroszlán összeveszett és morgott. Elképzelhető, hogy a hangzavartól nem tudtak beszélgetni, így az igazgató kinyitotta az egyik zsilipet, hogy az állatok menjenek ki. De az igazgató rossz zsilipet nyitott meg, és bement hozzájuk a legnagyobb hím oroszlánunk, aki szinte rögtön megtámadta a két bent lévő oroszlánt.

Ekkor meghúzott egy másik kart is, de az sem a szerencsés választás volt, ugyanis az meg kinyitott egy ajtót, ami az etetős folyosóra vezet. Ott pedig, mivel takarították a boxot korábban, nyitva hagyták az ajtót és a lányoroszlán kiszaladt rajta és már kint is volt a látogatók között a kiserdőben…”

A Medveotthon közleménye szerint az oroszlánok belső kifutójában 11 óra 40 perckor 3 oroszlán összeverekedett. Kuli Bálint, a Medveotthon igazgatója a további küzdelmet megakadályozva egy zsilipajtót nyitott ki, és a takarítás miatt nyitva maradt ajtón 1 példány oroszlán a látogatók elől elzárt területre ki tudott menni a kifutóból. ... Az állatot altatólövedékkel ártalmatlanították, jelenleg is a karanténban ébredezik. Emberi mulasztás történt, de anyagi kár és személyi sérülés nem történt a közlemény szerint.

A lap cikke szerint vérfagyasztó események játszódtak le:

„Az igazgató épphogy be tudta csapni az orra előtt a folyósra vezető ajtót, mert már rátámadt az oroszlán. Később még visszament a felbőszült oroszlánhoz, be akart menni, hogy elzárja. Ha én nem rángatom ki az ajtóból, az állat megöli. A kerítésre állva próbálták megtalálni Lilit, én pedig kértem, hogy hozzanak húst, mert befogom az állatot. Amikor már elég közel jött, akkor többször rálőttek altató lövedékkel, de csak negyedszerre találták el...”

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.