Rendőri védelem helyett pszichológust és jogi segítséget ajánlott az Igazságügyi Minisztérium a Bujákon összevert édesanyának

Az elkövető az asszony kislányának üzenetben kívánt boldog karácsonyt, amit jelen helyzetben az édesanya csak zaklatásként tud értékelni. A férfi bocsánatot még nem kért, és továbbra is szabadlábon van.

2019. december 24., 14:25

Szerző:

Pszichológust és jogi segítséget ajánl fel az Igazságügyi Minisztérium a Bujákon brutálisan összevert hatgyermekes édesanyának – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott minisztériumi válaszból. Az asszony rendőri védelmet kért a jelenleg is szabadlábon tartózkodó elkövető ellen, de erről egyelőre nincs szó.

Pár napja a 168 Óra számolt be arról, hogy Orosz Bernadett levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek, azt állítva, hogy áldozat- és tanúvédelem járna neki, de semmit nem kap. Ő az a hatgyermekes édesanya, akit volt barátja novemberben a felismerhetetlenségig összevert, úgy, hogy az asszonyt azonnal meg kellett műteni.

Az eset után a rendőrség kihallgatta a feltételezett elkövetőt, de a férfi, K. István szabadlábon távozhatott. Kállai Zoltán volt főnyomozó azt nyilatkozta a 24.hu-nak az esetről, hogy a brutális támadás emberölési kísérletnek minősül, de az elkövetőt mégsem helyezték letartóztatásba. A nő hiába kért vele szemben személyi védelmet, kérését elutasították, K. István ellen csak távoltartást rendeltek el másodszorra november 18-án.

Orosz Bernadett az igazságügyi minisztertől rendőri védelmet kért, és azt, hogy a győri gyermekgyilkosság esetéhez hasonlóan azonnal rendeljenek el vizsgálatot az ő ügyében is. Levelére Gellén Márton helyettes államtitkár válaszolt.

„Tájékoztatom, hogy a levelében jelzett, többnyire a büntetőeljárás során tett intézkedések, illetve a szükséges intézkedések elmaradásának kivizsgálása folyamatban van, annak eredményéről haladéktalanul értesítjük Önt”

– írta a helyettes államtitkár, aki tájékoztatott az állami áldozatsegítő szolgáltatásokról. Megjegyezte, hogy az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekményt vagy szabálysértést elszenvedettek számára segítséget nyújtson a felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához.

„Meglátásom szerint jelen helyzetben az Ön számára az egyik legfontosabb segítség az érdekérvényesítés szolgáltatás lehet”

– állapította meg a politikus. Felhívta a figyelmét a kormányhivatalok áldozatsegítő szolgáltatásaira, valamint az Igazságügyi Minisztérium által működtetett áldozatsegítő központokra, ahol tájékoztatást, jogi tanácsadást és érzelmi segítséget kaphat. Írt az állami kárenyhítés lehetőségéről is, amelynek maximális összege 2019-ben 1.915.755 forint. Emellett 0-24 órában elérhető pszichológusi segítséget ajánlott fel az asszonynak, illetve azt, hogy jogi segítséget is kérhet a járási hivatalban.

Orosz Bernadett hétfőn újabb levelet írt Varga Juditnak, amelyben közölte, hogy Gellén Márton elfelejtette közölni a lényeget, vagyis hogy a kivizsgálást a miniszter rendelte-e el kérvénye hatására.

„Kérdezem, ki rendelte el, mikor és milyen jogcímen a szükséges intézkedések elmaradásának kivizsgálását? Meddig kell várnom az eredményre? Miért kell nekem hatgyermekes édesanyaként rettegésben töltenem a karácsonyt? Mit jelent az, hogy haladéktalanul értesítenek az eredményről?”

– tette fel a kérdést az asszony. Orosz Bernadett hangsúlyozta, hogy az elszenvedett bűncselekmény rendkívül súlyos sérelmet okozott neki és az egész családnak. Hat gyermeke közül három kiskorú, és mindegyik gyermekét kizárólagos felügyeleti joggal ő neveli. Azt is közölte, hogy az elkövető, akivel szemben távoltartás van érvényben, hétfőn üzenettel zaklatta a kiskorú gyermekét.

„Nem érzelmi segítségre és pszichológusra, valamint jogi tanácsadásra van szükségem, hanem arra, hogy az illetékes rendőrhatóság az ellenem elkövetett bűncselekményt azonnal és megfelelő súlyú bűncselekményként minősítse”

– állapította meg Orosz Bernadett. Hozzátette, hogy ha nem érték volna tetten az elkövetőt, akkor a  fejét érő rendkívül súlyos trauma következtében meghalt volna.

Azt is súlyos jogsértésnek érzi, hogy az ügyében 2019. november 14. óta kirendelt igazságügyi orvosszakértő a mai napig nem jelentkezett nála, hogy megvizsgálja. Úgy véli, Gellén Márton rosszul ítéli meg a helyzet súlyosságát, amikor azt írja, hogy számára az egyik legfontosabb segítség az érdekérvényesítés szolgáltatás lehet. Hangsúlyozta, hogy amíg a tettes szabadlábon van, neki nem távoltartásra, hanem rendőri védelemre van szüksége, ezért személyi védelme érdekében 24 órás rendőri szolgálatot kért.

„Nem pszichológusra van szükségem, hanem arra, hogy a magyar kormány megfelelően irányítsa a rendőrség működését az Alaptörvény és az Európai Unióról szóló szerződés értelmében”

– tette hozzá.

Orosz Bernadett kedden a 168 Órának elmondta, hogy K. István messenger-üzenetet írt hétfő este nyolc óra körül az ő 12 éves lányának. Egy kellemes karácsonyi ünnepeket kívánó linket küldött át.

– Ebben a helyzetben egy ilyen üzenetet küld a 12 éves lányomnak? Egy bocsánatkérés sem hangzott még el a szájából. Ki akar tőle bármilyen üzenetet kapni? Ebben a felállásban ez nem egy őszinte kívánság, sokkal inkább egy cinikus, gúnyos üzenet, ami jelen esetben zaklatásnak minősül

– magyarázta portálunknak. Az üzenettel – fűzhetjük hozzá – K. István valószínűleg megszegte a távoltartási végzés szabályait is, az ügyészség ugyanis azt kérte, hogy a sértettel sem közvetlenül, sem közvetve ne lépjen kapcsolatba.

Álláspontja szerint a Pásztói Rendőrkapitányság nyomozója hibát vétett, mert súlyos testi sértésként vette fel a bűncselekményt, holott minden információ rendelkezésére állt, hogy legalább életveszélyt okozó testi sértésnek minősítse. Akkor K. Istvánt nem engedték volna szabadlábon.

– És most ennek iszom a levét, mivel ahhoz, hogy megfelelő minősítést kapjon a bűncselekmény, meg kell várnom az orvosszakértői véleményt, aki még mindig nem jelentkezett

– fűzte hozzá, kiemelve, hogy a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Portálunknak elmondta, hogy darabos orrcsonttörése van, az orrsövényét fél év múlva műteni kell, emiatt olvasószemüvegét most nem is tudja hordani.

– Az arcomon hiába tűntek el a kék foltok, még be van duzzadva, és még mindig fáj. A szám felett kívülről látszik a heg, belülről pedig heges vadhús képződött, azt ki kell majd metszeni, és a fülcimpámat is össze kell varrni. Még számtalan olyan műtét vár rám, amit egyrészt az OEP nem támogat, de fájdalommal jár

– mesélte. Elmondása szerint kisfia pár napja az óvodában is sírt, a kicsik a bántalmazás óta vele alszanak. Egyik éjszaka, amikor az asszony kiment a szobából, a hétéves kisfia sírva szaladt utána. – Mondta, hogy attól fél, hogy Pisti meg fog ölni engem. Ezt okozta a gyerekekben. És ezek után küld a 12 éves lányomnak egy karácsonyi üzenetet? – tette fel a kérdést.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.