Vekerdy Tamás jelszava mára az lett: Szard le az iskolát!

2018. október 5. 10:08 - szerző: 168 Óra

Hosszú interjút adott az NLCafe portálnak a 83 éves Vekerdy Tamás. A híres pszichológus a többi között úgy fogalmazott:

„Régen úgy tudták, hogy a gyerek neurózisa a család tünete (Bálint Mihály), és ez igaz is, bár ma már az iskola is betegít.

De a mai iskola nemcsak a gyerekeknek rossz, hanem a tanároknak, sőt a szülőknek is. A jelmondatom: „Szard le az iskolát!” Az élethez való hozzáállás egyáltalán nincs összefüggésben azzal, hogy a gyerek hogyan teljesít az iskolában."

Vekerdy arról is beszélt, a mindenből kitűnő, szorgalmas kislányok ritkán emelkednek ki a felnőtt életben a társaik közül. A tehetségről ma sem tudjuk, hogy micsoda, de az biztos, hogy deviáns. Egy kiemelkedően tehetséges gyerek nem kitűnő, inkább egy-két tárgyból jó, ami érdekli, a többiből meg esetleg bukdácsol – mondta a szakember. Vekerdy azt is kijelentette:

A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes.

Mindezt alátámasztandó arról is beszélt, 1904-ben, ha valaki leérettségizett, bármelyik egyetemre mehetett, akkor is, ha elégségesen érettségizett. A befejezett előző iskolafokozat volt a felvétel feltétele. A pesti jogi karra például beiratkozott 4000 ember, és utána végül diplomát szerzett 400. Nem volt szelekció, a diákok önmagukat szelektálták, akinek nem ment, vagy nem tetszett, másba kezdett.

Vekerdy Tamás szerint az egész nemzetet kár éri a mai magyar iskolarendszer miatt

A mostani nemzedék a „teáscsésze nemzedék” – mint az amerikai kutatók mondják –  amint kikerül az iskolapadból, „eltörik”.

Vekerdy szerint a felvételiken nem a jegyeket kellene nézni, hanem beszélgetni kellene arról, mi érdekli a gyereket, mit csinál, érdekli-e egyáltalán valami, milyen az érzelmi élete, „művészetek”, miben tud kedvvel tevékenykedni. Arról is beszélt, hogy a magyar iskolarendszer az első világháború óta rossz, és egyre rosszabb. „Rákosi elvtárs találta ki a centralizációt, és azt is, hogy a gyerek legyen egész nap az iskolában. Mindkettő óriási baromság. A mai magyar iskola nem embernek való, ez nem is kérdés. Egy 1940-es, piarista órarend szerint a gyereknek maximum 5 órája lehet egy nap, ma van nulladik óra, és hetedik, és nyolcadik is. Ki az a barom, aki ezt kitalálta? Ez persze költői kérdés…"

A szakember azt is példaként hozta, hogy Finnországban négy vagy öt órájuk van a gyerekeknek, nem véletlen, hogy az oktatási rendszerük jelszava az, hogy a kevesebb több.

„Az iskola csak szabadságban és autonómiában tud működni" – tette egyértelművé, azt is kiemelve: „Ami a mai magyar iskolák legtöbbjében folyik, az bűn a nemzet ellen."