Végrehajtást indítottak Szijjártó tárcájával szemben, mert titkolják egy milliárdokat kapó amerikai alapítvány adatait

2019. február 8., 18:25

Szerző:

Végrehajtási eljárást indított az Átlátszó a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben, mert egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a tárca a portál által igényelt összes közérdekű adatot.

Az Átlátszó azt szerette volna megtudni, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, ami évente több mint 600 millió forintot kap a kormánytól.

Ahhoz képest, hogy 2015 óta mindössze egyetlen olyan rendezvénysorozatot sikerült megszerveznie, amelynek sajtóvisszhangja is volt, kétmilliárd forintot költhetett el a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban működő Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű alapítvány.

Az MFNA hivatalosan a magyar kultúrát népszerűsíti az Egyesült Államokban, kapcsolatot tart az amerikai magyarokkal és a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, de az három év múltán sem világos, hogy a magyar adófizetők pénzét mire fordította és mit ért el vele.

Ennek a kiderítéséért az Átlátszó kétszer is a amerikai lobbiügyeket jelenleg felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) fordult, de az MFNA pályázatán, illetve a 2015-ös, a 20116-os és a 2017-es támogatási szerződésen kívül a tárcától nem kapott más dokumentumot. A KKM-ben mintha vigyáztak volna, hogy a néhány oldalt csak homályosan sikerüljön lemásolniuk – figyelemre méltó, hogy azokról az oldalakról van szó, amelyeken költségvetés-tervezetek, illetve konkrét számok is szerepelnek –, de a 2017-es támogatási szerződésből annyit azért ki lehet venni, hogy az MFNA 2015-ben és 2016-ban évi 612,4 millió, 2017 óta pedig évi 747 millió forintot – összesen csaknem kétmilliárdot – költhet el teljességgel átláthatatlan módon.

Az MFNA 2014-es és 2015-ös amerikai adóbevallásából derült ki, hogy az alapítvány

  • reklám és promócióra 99 000 dollárt (27 millió forintot)
  • menedzsmentre 221 500 dollárt (60 millió forintot)
  • jogi költségekre 294 682 dollárt (80 millió forintot)
  • adománygyűjtő szolgáltatásra 100 000 dollárt (27 millió forintot)
  • egyéb szolgáltatásokra díja 100 339 dollárt (27 millió forintot)
  • utazásra 80 781 dollárt (22 millió forintot)
  • konferenciákra és más találkozókra 24 800 dollárt (67,3 millió forintot
  • kutatásra pedig 590 000 millió dollárt (160,2 millió forintot)
  • költött el. Ami a vezetői fizetéseket illeti,
  • Jo Anne Barnhart igazgató 125 000 dollárt (34 millió forintot)
  • Craig Engle jogász 294 682 dollárt (80 millió forintot)
  • Chris Larson adománygyűjtő szakember 100 000 dollárt (27 millió forintot)
  • David Satterfield könyvelő pedig 16 542 dollárt (4,5 millió forintot)

kapott a munkájáért. Az adóbevallásból az nem derül ki, hogy ha Barnhart 34 millió forintnak megfelelő összeget keresett, a menedzsmentre költött 60 millióból fennmaradó 26 milliónak mi lett a sorsa.

Engle-nek viszont, úgy tűnik, csillagászati órabérrel dolgozik, azért a heti egy óra munkáért, amely az adóbevallásban szerepel, alkalmanként 1,6 millió forintot kapott.

A hírportál közérdekű adatigénylésben kérte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az alapítvány által összeállított és hazaküldött számlaösszesítőket. A tárca először azt válaszolta, ilyen dokumentumok nem léteznek, arra pedig nem kötelezhetik őket, hogy új dokumentumot állítsanak elő, ezért indult a per.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.