Megegyeztek róla, de Horváth Csaba szerint nem lesz szükség a főpolgármesteri előválasztás második fordulójára

Mert szerinte az LMP jelöltje, Puzsér Róbert csak egy troll, akinek nincs érdemi támogatottsága.

2019. január 26., 11:50

Szerző:

Páros interjút adott a Népszavának a Budapest összellenzéki főpolgármester-jelöltségéért zajló előválasztás két baloldali jelöltje. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Zugló polgármestere, valamint Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és fővárosi frakcióvezetője egy hete tartotta meg nyilvános jelölti vitáját, amely során jóval több dologban voltak azonos állásponton, mint a szombati interjúban.

A január 28-tól február 3-ig tartó előválasztás csak az első forduló lesz, amelyen csak Karácsony és Horváth indul majd. Ugyanis tavaly megegyezés született az LMP által főpolgármesternek jelölt, de függetlenként induló Puzsér Róbert publicistával, hogy nyáron egy újabb előválasztási fordulót tartanak, amelyen már Puzsér az első fordulót megnyerő jelölttel mérkőzhet meg, hogy ősszel egyetlen ellenzéki kihívója legyen a Fidesz által támogatott Tarlós István jelenlegi főpolgármesternek.

Csakhogy jelen állás szerint Puzsér mellett a második fordulóban indulna a Liberálisok jelöltje, Sermer Ádám, továbbá még nem dőlt el, hogy a Jobbik és a fővárosban sokat erősödött Momentum indít-e saját jelöltet. Karácsony ennek kapcsán elmondta, az első forduló is nyitott előválasztás volt, bárki versenybe szállhatott volna, ha van érdemi támogatottsága.

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely
Fotó: 168 óra

Karácsony szerint a májusi EP-választás nyilván átmeneti versengésre készteti a pártokat. „De végül el kell jutnunk addig, hogy egy az egy ellen mérkőzzünk a Fidesz-jelöltjeivel – nemcsak a főpolgármesteri posztért, de minden egyes önkormányzati képviselői címéért. És ha a teljes ellenzéki egység ára Budapesten több előválasztási forduló, hát legyen” - tette hozzá a zugló polgármester.

Csakhogy a szocialista Horváth Csaba az interjúban kijelentette, nem gondolja, hogy lesz második forduló, mert addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatása. A többi lehetséges jelöltet azonban meg sem említette.

- És hadd mondjam ki: egy troll. Lett volna lehetősége, hogy a programjával egyetemben beszálljon az előválasztásba, mégpedig most. Ugyanis Tarlós csak akkor verhető, ha időben formálódik az ellenzéki egység, a főpolgármester-jelölt megerősödéséhez szükség van az EP-választásokig hátralevő négy hónapra - tette hozzá Horváth.

Horváth Csaba
Fotó: Facebook/Horváth Csaba

Nem értett egyet a két jelölt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megítélésében sem. Karácsony szerint az, hogy Tarlós 2014-ben újra nyerni tudott, azt kizárólag a közösségi közlekedés javulásának köszönhette.

Ezt a folyamatot pedig részben a Tarlós által a BKK éléről menesztett Vitézy Dávid irányította, aki Karácsony szerint jó szakember, továbbá a zuglói vezető nem támogatta a BKK szétdarabolását sem.

Horváth Csaba szerint azonban Vitézy és Tarlós hibájából szerződött a főváros egy hozzá nem értő céggel az e-jegy rendszer kiépítésére, mégpedig úgy, hogy Budapestnek akkor is fizetnie kell, ha a rendszer – akár megbízott vállalkozás hibájából – nem működik. A következmény pedig egy 12 milliárdos károkozás lett.

Azt viszont tisztázta az MSZP-s jelölt, hogy nem ismétli meg 2014-es kampányígéretét, és nem ígér ingyen tömegközlekedést a budapestieknek. Karácsony szerint viszont csökkenteni kell a lakossági bérletek árát.

A Párbeszéd jelöltje ezután irreálisnak nevezte Horváth Csaba újabb bátor ígéretét, amely szerint 2030-ra az összes budapesti buszt elektromos buszra kell cserélni.

- Ha a budapestiek megfulladnak, ne kezdjünk el forintokon vitatkozni. Bizonyos kérdéseket be kell vállalni - vágott vissza Horváth Csaba.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint egyébként Karácsonynak nagyobb esélye van Tarlós legyőzésére, mint Horváth Csabának.