Közös kampány indult a biztonságosabb vasúti átjárókért 

2020. augusztus 14. 15:52 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok betartásával - mondta Biber Anett a MÁV Zrt. szóvivője. Július végéig tizeneggyel kevesebb, harminc baleset történt, mint tavaly ebben az időszakban.

Ezért a nyári szezonban a MÁV és a rendőrség öt pénteken nyolc Balaton-parti és velencei-tavi település átjárójában hívják fel a figyelmet a balesetek megelőzésére.

Az utóbbi tíz évben nem történt olyan baleset vasúti átjáróban, amelyben a vasút felelősségét megállapították volna, vagyis ezek mind az autósok, kerékpárosok vagy gyalogosok figyelmetlenségéből adódtak. Nemcsak a vétkesek sérülhetnek meg, hanem a vonatokon utazók és a MÁV dolgozói is, ráadásul a balesetek évente százmilliós anyagi kárt okoznak.

A MÁV és a rendőrség közös baleset-megelőzési kampányna
Fotó: Máthé Zoltán

A KRESZ egyértelműen szabályozza, milyen módon kell megközelíteni egy vasúti átjárót - mondta Csibrik Csaba, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője. A KRESZ azt is szabályozza, mi a teendő biztosítóberendezés hiányában, és miként kell viselkedni a meglétekor. Utóbbi esetben a fehér jelzés nem a szabad utat mutatja, hanem csak a vasúti berendezés megfelelő működését jelzi, tehát akkor is körül kell nézni és fokozott óvatossággal kell megközelíteni az átjárót. Piros jelzésnél pedig egyértelmű, hogy meg kell állni, amíg ismét nem vált fehérre a jelző.

A MÁV szerint az idén júliusig történt harminc vasúti átjáróban bekövetkezett balesetből kettő volt halálos kimenetelű, tizenkettő személyi sérüléssel, tizenhat pedig anyagi kárral végződött. A 2010 óta a legkevesebb baleset 2015-ben történt, az 57-ből 12 volt halálos. 2018-ban 88 esetből 21 volt halálos.