Életfogytiglant kapott a gyilkos, aki pár ezer forintért vascsővel vert agyon egy 87 éves asszonyt Borsodban

2020. július 8., 19:41

Szerző:

Súlyosabb fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a nyéstai emberölés vádlottjait, akik vascsővel vertek halálra egy idős asszonyt; az egyik vádlott életfogytiglani büntetést kapott - közölte a táblabíróság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Az Abaújszolnokon élő öt vádlott közül az egyik nő jól ismerte a nyéstai sértettet, többször kért tőle kölcsön. Az egyik nő 2017 áprilisában arra panaszkodott a többieknek, hogy ha nem tud hamar pénzt szerezni és élelmet vásárolni, akkor a hatóságok elveszik tőle a gyerekeit. A három férfi és a két nő ekkor úgy döntött, hogy az idős asszonytól fog pénzt szerezni. Indulás előtt az egyik férfi magához vett egy vascsövet.

Az áldozat a nyári konyhában aludt, amikor odaértek. A két nő kint maradt figyelni az utcát, a három férfi pedig a ház mögötti kert felől bement a sértetthez. Az idős asszony felébredt a zajra, ezért a másodrendű vádlott azonnal ütni kezdte a vascsővel, mindaddig, amíg még mozdult.

Az asszony a helyszínen belehalt a koponyasérüléseibe.

A három férfi ezután átkutatta az ingatlant, élelmiszereket, valamint néhány tízezer forint készpénzt vitt el. Később vették észre, hogy a vascsövet a helyszínen hagyták, így még aznap este visszamentek érte és egy lakatlan telken lévő kútba dobták.

Az ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlottak cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntettének is minősítette. Ezért

  • L. M. elsőrendű vádlott fegyházbüntetését 16-ról 17 évre,
  • R. B. másodrendű vádlott büntetését 20 évről életfogytiglani fegyházbüntetésre súlyosította azzal, hogy legkorábban 28 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.
  • G.Zs. harmadrendű vádlott fegyházbüntetését 18-ról 20 évre súlyosbította.

G. E. negyedrendű és M. K. ötödrendű vádlott esetében jóváhagyta az első fokon kiszabott 12, illetve 14 év fegyházbüntetést