Nő vagy csökken a zöldfelület és a népszerűség - a Liget-projektről vitáztak

2020. szeptember 10. 18:02 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

A Liget-projekt támogatottságáról vitázott Budapest XIV. kerületének polgármestere és a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztos csütörtökön a Városligetnél.  

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) Niedermüller Péterrel (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a VII. kerület polgármesterével és Temesvári Szilviával, a VI. kerület párbeszédes alpolgármesterével tartott - az MSZP Facebook-oldalán is követhető - sajtótájékoztatót, amelyen megjelent Baán László, a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos is.    

Horváth Csaba azt mondta, a Városligetet nem lehet használni, jelenleg átjárhatatlan, ezért a három érintett kerület vezetője levélben fordult Fürjes Balázshoz, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárához a kordonok mihamarabbi elbontása érdekében.    

Hozzátette: az elmúlt tíz hónapban a főváros új vezetése egyértelművé tette, hogy a Városligetnek közparkként kell megújulnia,

a kormánynak tudomásul kell vennie, hogy semmilyen új épület nem épülhet ott.    

Niedermüller Péter megjegyezte, a beruházásból egy sor dolgot már nem lehet visszacsinálni, ezért a levélben kompromisszumos megoldást javasolnak, a Városliget új, ésszerű koncepció mentén történő megújítását.    

Temesvári Szilvia szerint a fővárosnak azért is szüksége lenne minél nagyobb zöldterületre, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozni tudja. Szerinte még a kormánypárti szavazók 80 százaléka is azt mondja, hogy a Liget beépítése bűn.    

Az ezt követően szót kapó Baán László azt ígérte, hogy egy-két hónapon belül elbontják a kordonokat, miután elkészül egy kutyás élménypark, és megújul a kis botanikus kert.    

Hangsúlyozta, a kormány olyan, megújított Ligetet szeretne, ahol több a zöldfelület és többet ad a kilátogatóknak, mint korábban, szerinte ami eddig elkészült a felújításból, az ilyen.    

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy

amikor a közvélemény-kutatások során megmutatták a megkérdezetteknek, hogy mi hová épül, hogy több lesz a zöldfelület és nem csak riogatták őket, akkor a budapestiek 70, az ország lakosságának pedig 80 százaléka támogatta a Liget-projektet.    

Horváth Csaba reagálásában azt mondta, nem ígéretek kellenek, hanem bizonyíték, hiszen hétéves folyamatról van szó.

Folyamatosan azt a látszatot akarják kelteni, hogy nő a zöldfelület, de valójában nem nő - jegyezte meg.

Ha végre békét szeretnénk, akkor "el kell takarodnia ezeknek a kordonoknak innen, minden építési szándékkal együtt" - fogalmazott. Hozzátette: azt szeretné, hogy ha nem lenne építőipari munkás a Városligetben egy éven belül.    

Baán László válaszában nyilvános vitára hívta a Liget megújításáról a zuglói polgármestert, aki azt mondta, bármikor rendelkezésére áll. Horváth Csaba még hozzátette, a Liget-felújítást a budapestiek az első pillanattól az utolsóig ellenezték, velük arról nem konzultáltak, mert a fővárost nem olyan, tisztességes polgármester vezette, aki a budapestieket képviselte volna, hanem olyan, aki "behajolt a kormány érdekeinek". (MTI)