Karácsony Gergely bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott azzal, hogy lenácizta Wass Albertet

2019. október 24., 11:03

Szerző:

Azt hiszem, hibát követtem el, hogy belementem ebbe a vitába – mondta szerda este az ATV-ben Karácsony Gergely a Wass Albert-vitáról.

Az ügy előzménye, hogy Budapest új főpolgármestere lenácizta az írót. Ezután az RMDSZ elnöke azt üzente neki, hogy az csak ne nácizza Wass Albertet, aki ma a szélsőjobbal masírozik.

Orbán Viktor október 23-án szállt be a vitába a szélsőjobboldali író és költő versével.

– Tudom, hogy Wass Albert nagyon sokak számára egészen mást jelent, mint nekem. Nagyon sok honfitársunk számára ez egy nagyon megosztó megítélésű irodalmi és politikai múlt

– nyilatkozta tegnap Karácsony Gergely, és elnézést kért azoktól, akiket megbántott.

A Városliget és a budapesti stadionberuházások ügye is szóba került. Ezeket a kormányfő kedden a főváros hatáskörébe utalta, és megígérte, hogy ha Budapest vezetői nem akarják a Liget Projektet, az atlétikai világbajnokságot, a kézilabda Európa-bajnokságot, valamint az ezekkel járó stadion- és sportcsarnoképítéseket, akkor nem lesznek ilyenek.

A főpolgármester stadionügyben azt ígérte, közvetlenül a budapestiekhez fognak fordulni, hogy az ő véleményüket képviselhessék a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsony Gergely már kampányban is azt ígérte, hogy megakadályozná, hogy megépüljenek a Városligetben azok az épületek, amelyeknek még nincs építési engedélye.

Karácsony szerdán azt mondta, a projekt leállítása nyilván nem azt jelenti, hogy vödröket hagynak magunk után, és az ügyben józan kompromisszumokat kell kötni, de ami még nem épül a Ligetben, azt nem is szabad megépíteni. A főpolgármester szerint a projektnek vannak pozitív részei is, például a játszótér, vagy hogy a park több gondozást kap, mint az elmúlt 30 évben.

Karácsony az interjúban azt ígérte, a BKV napokon belül felbontja a Lokál kiadójával kötött szerződést, így megszűnhet a kormánypárti lap terjesztése a budapesti megállókban.

(A 444 nyomán)