Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

98 új várólistát nyitottak az ellátórendszer újraindítása óta, az idős orvosok harmada még nem tért vissza a munkába

2020. július 1. 12:15 - szerző: 168 Óra

Míg a szolgáltatók szakemberhiánnyal küszködnek, a páciensek arra panaszkodnak, hogy a vizsgálati időpontot kérő telefonjaikat rendre nem fogadják az intézmények. Így továbbra sem jutnak el a szükséges vizsgálatokra, kezelésekre - számolt be róla a Népszava.

Márpedig vizsgálatra csak telefonos bejelentkezés után lehet érkezni.

A jelenségre némi magyarázattal szolgált a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság hétfő esti, a járvány tapasztalatait összegző konferenciájának egyik előadója, Nagy András Csaba, a Zuglói Szakrendelő Intézetek igazgató főorvosa. Ő arról beszélt, hogy a 65 év felettieket óvó utasítások miatt már a járvány elején „elvesztette” orvosainak csaknem felét, a szakdolgozóinak pedig mintegy harmadát. Az újraindításkor viszont az orvosok harmada nem jött vissza, és a járvány alatt fölhalmozódott ellátási restancia ledolgozására is hosszú hónapokra van szükség. A betegek fogadását nem csak a szakemberhiány nehezíti. Az előírások alapján ugyanis öt percnél kevesebb idő nem juthat egyetlen páciensre sem, különben nem fizeti ki a biztosító az ellátást.


Fotó: MTI/Varga György

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) szerint az egészségügyi intézményekben ha lassan is, de visszaáll a régi rend. Összességében június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát.

Az egyes ellátási formák között viszont jelentős különbségek tapasztalhatók. A rendezvényen Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója azt mondta, hogy adataik szerint a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg

a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények.

Ez utóbbi mutatja azt, hogy az ellátóknak mennyi elmaradt beavatkozás pótlásával kell számolniuk.

Kiss Zsolt közölte, hogy a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, viszont a szürkehályog-, a gerinc-, a térd és csípő ízületi operációk szinte leálltak.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra egy új várólistát kell nyitnia. Ezt addig kell vezetnie, míg a várakozási idő 60 nap alá esik. Az intézmények pedig mióta újraindult az egészségügy, 98 ilyen új várólistát nyitottak meg főként hasi sebészeti beavatkozásokra, pajzsmirigy-, urológiai- fül-orr-gégészeti operációkra váróknak.