Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a Fidesz kúriai elnökjelöltje miatt

"Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni."

2020. október 10., 12:03

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottsághoz fordul azért, hogy "Polt Péter jobbkeze" ne lehessen a Kúria elnöke - mondta a párt európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón. 

    Rónai Sándor úgy fogalmazott, "döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének".

    "Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni" - húzta alá.

    A politikusa közölte, az Európai Bizottságnak jogában áll azt kérni a magyar kormánytól, hogy "függessze fel ezt a pártállami kinevezést".

    A DK emellett a Velencei Bizottságot is tájékoztatja a történtekről, amilyeneket dél-amerikai banánköztársaságokban, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem - tette hozzá.

    Rónai Sándor szerint Varga Zsolt András "ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez" és már akkor "az Orbán-rendszer része volt, amikor az első kormánya alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket". 

Varga jelölését az Országos Bírói Tanács sem támogatta.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.