Varga Mihály szerint semmi gond a felcsúti futballklub kilencmilliárdjával, amúgy meg az iskolakezdést is támogatják

2018. november 15., 11:01

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter hosszú interjút adott az ATV-nek, amelyben többek között a kulturális tao-támogatás megszüntetéséről is beszélt. Állítása szerint felülvizsgálják a sportcélú támogatásokat is, de ehhez sietve hozzáfűzte, hogy egy futballklub működtetése, egy sportlétesítmény fenntartása rendkívül költséges.

Varga Mihály boldog
Fotó: Népszabadság/archív/Szabó Barnabás

Októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy jelenlegi formájában megszűnik a kulturális tao-támogatás, a jövőben a kormány pályázati rendszerben osztja azt szét. A miniszter szerint erre azért van szükség, mert a kulturális tao területén visszaélések történtek, de a sport területén nem volt példa ilyesmire.

Az Index pár napja azt írta, hogy a Puskás Akadémia mögött álló felcsúti futballalapítvány rekord összegű, 5,4 milliárdos tavalyi tao-programja idén júniusban 9 milliárd forintra nőtt, gyanús körülmények között.

– A sportcélú tao-t éppen most korlátozzuk, erről is szólt a módosítás. Az alapítványnál pedig eredményesen dolgoznak. Ez is egy piac. A sport területén is verseny van a forrásokért, az, hogy egy cég hová, milyen célra utalja a fizetendő társasági adójából a felajánlást, a vállalat döntése

– reagált erre Varga Mihály.

Úgy tűnik, a felcsúti 9 milliárdos rekord igényben sem talál kivetnivalót.

– Tudja Ön, hogy egy első osztályú futballklub működtetése, fenntartása, a játékosok fizetésétől kezdve a létesítmény fenntartásáig, a mosodáig mibe kerül? Szerintem több száz millió forint. Ahhoz, hogy a magyar foci versenyképes legyen az európai piacon, ahhoz befektetni kell a labdarúgásba. Ezek gazdasági vállalkozások. A magyar foci akkor tud valaha majd talpra állni, hogyha megfelelő hátteret biztosítunk ehhez. De a teljes magyar sportágazat, magyar csapatsportok, a jégkorong, a vízilabda vagy a többi is mind olyan terület, amibe invesztálni kell ahhoz, hogy nagy sikereket érjünk el

– állapította meg a pénzügyminiszter.

Elmondása szerint a sportcélú támogatást annyiban vizsgálják fölül, hogy egy fölső korlátot húz a kormány a támogatások igénybevételének. Majd hozzátette, hogy az eddig kifizetett sportcélú tao-támogatások nagyságrendjét szeretnék megtartani.

Arra a felvetésre, hogy esetleg fontosabb lenne az iskolakezdési támogatás például mint a sportcélú támogatás, Varga Mihály azt felelte, hogy a kormány nagyon sok eszközzel segíti az iskolakezdést, például ingyen tankönyvcsomaggal és az étkezés biztosításával.